Acasă Special Bugetul de venituri si cheltuieli al unei societati acoperite SRI

Bugetul de venituri si cheltuieli al unei societati acoperite SRI

DISTRIBUIȚI

E oficial. Societatea in cauza se numeste RASIROM. Zilele trecute, Guvernul Ponta i-a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli acestei societati. Oficial, veniturile in 2012 au fost de 23.532.709 lei, cheltuielile de 22.222.060 lei, iar activele sunt de 15 milioane lei.

RASIROM a fost infiintata in 1995. Se ocupa cu „proiectarea, productia si instalarea de sisteme de supraveghere, paza si alarmare, productie electronica pentru institutii cu atributii privind siguranta nationala, inclusiv pentru persoane fizice, lucrari de constructii, montaj si instalatii, lucrari de editare, traduceri si consultanta” etc. Este, asadar, de observat ca RASIROM nu se margineste la operatiuni de productie si comercializare in circuit inchis, adica exclusiv in beneficiul diviziunilor SRI ori a altor servicii secrete. Dimpotriva. Isi extinde atributiile, practic, in domenii care nu au nicio legatura cu atributiile serviciului secret. In acest sens, este de retinut ca societatea SRI lucreaza si in beneficiul altor persoane juridice, inclusiv private, dar si al unor persoane fizice.

In aceste conditii, nu este de mirare nici faptul ca RASIROM primeste comenzi pe spranceana de la institutii de stat, castigand toate licitatiile la care participa, probabil in baza unor caiete de sarcini scrise de agenti acoperiti SRI. Cat priveste lucrarile pentru persoane fizice, nimic nu ne poate opri sa presupunem ca, de fapt, beneficiind de ignoranta acestora, Serviciul Roman de Informatii supravegheaza niste cetateni. De asemenea, tot din analiza obiectului de activitatea RASIROM rezulta si faptul ca societatea acoperita are dreptul, prin lege, sa editeze diferite publicatii si sa efectueze traduceri, inclusiv de carti. Aceasta ne conduce, implicit, la suspiciunea ca, prin intermediul acestei societati, Serviciul Roman de Informatii desfasoara o munca de propaganda si de intoxicarea a opiniei publice. In acest scop, nu e de mirare ca, inca din anul 2003, RASIROM a inglobat Sucursala tipografica Bucuresti.

Afirmam mai sus ca societatea acoperita SRI obtine, in mod privilegiat, contracte cu alte societati ale statului roman, invingandu-si de fiecare data concurenta din mediul privat si afectand astfel, in mod grav, principii si legi ale economiei de piata. In acest sens, exemplul Transelectrica este extrem de concludent. Nu este necesara niciun fel de expertiza pentru a descoperi mecanismul prin care RASIROM a reusit sa-si adjudece, ani de-a randul, licitatiile. Cel putin atata timp cat doamna Maria Ionescu a fost director financiar Tranaselectrica, iar sotul, domnul Nicolae Ionescu, director general RASIROM. Gradele din SRI ale celor doi soti imi sunt, pentru moment, necunoscute. Tot legat de Transelectrica, mai precizez ca alte numeroase licitatii au fost castigate impreuna cu UTI, alta societatea acoperita, proprietate a ofiterului acoperit Tiberiu Urdareanu.

Pentru a fi si mai exact, precizez ca o subunitate RASIROM – ASSET ELECTRONIC – pastorita de doi generali SRI (in rezerva) a beneficiat de nu mai putin de 400 de lucrari pentru Transelectrica. Nu este o simpla intamplare faptul ca unul dintre cei doi generali, Constantin Horobot, a fost director fondator al regiei SRI, pe care a condus-o timp de zece ani, iar cel de-al doilea, Gheorghe Mircescu, a fost director tehnic al Institutului pentru Tehnologie Avansata din cadrul SRI. Raspunsul la intrebarea „Cum este afectata libera concurenta” il aflam pur si simplu consemnand rata de profit uriasa, de 60 la suta, a lui ASSET ELECTRONIC.

In aceste conditii, nu ar fi totusi de actualitate initierea, chiar de catre mine, a unei noi initiative legislative privind interzicerea prin lege a societatilor acoperite detinute de serviciile secrete? Nu ar fi necesara, din aceasta perspectiva, privatizarea SRI?

De fapt, nu am facut, in cele de mai sus, decat sa reproduc ad litteram declaratia politica pe care am prezentat-o azi in Senat.

Sursa: CorectNews

Comentarii

comentarii