Acasă Actualitate Bugetul record al Timișoarei se bazează pe bani ipotetici. În ultimii trei...

Bugetul record al Timișoarei se bazează pe bani ipotetici. În ultimii trei ani, Primăria Timișoara nu a încasat nici măcar 5% din fondurile europene bugetate

651
DISTRIBUIȚI

Bugetul record al Primăriei Timișoara pentru anul 2020, anunțat de primarul Nicolae Robu ca ”cel mai mare buget din istoria Timișoarei”, se bazează pe bani ipotetici. O spune candidatul USR, Dominic Samuel Fritz, care se bazează pe datele contabile ale primăriei din ultimii ani.

”De unde minunata umflare? Iată, ni se promit venituri din fonduri europene de o valoare spectaculoasă: 421,5 milioane de lei.

Să fie clar: eu voi fi primul care sare în sus de bucurie dacă vom încasa această sumă anul ăsta. Și totuși, mi s-a părut că cifra aceea sună un pic fantasmagoric. Așa că am rugat echipa mea să facă o analiză a bugetelor din anii trecuți – ce venituri erau prevăzute din fonduri europene la începutul anului, și ce venituri chiar s-au realizat la sfârșitul anului (a se vedea în execuțiile bugetare).

Mare surpriză: la nivelul fondurilor europene, din sumele promise între 2017-2019, Primăria Timișoara nu a încasat nici măcar 5%. C-I-N-C-I la sută! În bugetele acestor trei ani s-a prevăzut un total de 370 milioane lei atrase din fonduri europene, dar s-au realizat proiecte de doar 18 milioane. Ouch!

Ce se va întâmpla atunci în acest an electoral 2020? Ce procent din aceste promisiuni se va realiza? Firește, eu îmi doresc să fie unul cât mai mare, dar realitatea anilor precedenți mă determină să fiu sceptic. Ca să nu zic că cineva ne cam păcălește, în mod repetat. Trăiască bugetul record!”, spune Dominic Samuel Fritz.

Candidatul USR mai spune că Timișoara nu are (spre deosebire de orașe mult mai performante la acest capitol) nici o entitate specializată pentru atragerea fondurilor europene, iar acesta este, pe scurt, ”motivul pentru care am ratat o grămadă de oportunități (adică bani!) în ultimii 8 ani”.

Comentarii

comentarii