Acasă Actualitate Bunavestire, Ziua zămislirii Mântuitorului Hristos

Bunavestire, Ziua zămislirii Mântuitorului Hristos

514
DISTRIBUIȚI

Ziua de 25 martie este cea în care Arhanghelul Gabriel (Gavriil) a coborât asupra Fecioarei Maria şi a umbrit-o prin Duhul Sfânt, întrupând în Neprihănita pe Mântuitorul Iisus. Este o zi a bucuriei, aşezată întotdeauna în postului Paştilor, cu dezlegare la peşte.

Pe lângă semnificaţia religioasă, se spune că în ziua de Bunavestire cântă cucul prima oară, cucul fiind în tradiţia populară vestitor de lucruri importante din viaţa omului.

De Bunavestire este bine să se pună în pragul casei sare şi pâine pentru hrana îngerilor.

În Banat, Bunavestire este cunoscută în tradiţia populară şi sub numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului, oamenii nu se ceartă, deoarece este mare păcat. Căci persoanele care se ceartă în ziua de Bunavestire vor avea necaz tot anul. Azi nu se pun ouă la cloşcă pentru că puii ar putea ieşi cu două capete şi patru picioare.

Pentru a se asigura că vor avea parte de roade bogate în livezi, oamenii ameninţau altădată pomii cu toporul, după care îi stropeau cu ţuică.

Noapte din ajunul Buneivestiri este dedicată focurilor purificatoare, iar pescarii nu ar trebui să arunce cu mămăligă în apă, pentru că toţi peştii din acea apă vor muri.

Comentarii

comentarii