Acasă Actualitate C.J. Timiş a alocat 1,5 la sută din bugetul judeţului la Muzeul...

C.J. Timiş a alocat 1,5 la sută din bugetul judeţului la Muzeul Naţional de Arta din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Consiliul Judeţean Timiş a alocat 1,5 la sută din bugetul pe acest an Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, iar cei mai mulţi bani s-au cheltuit pe securitate, astfel încât expoziţiile Victor Brauner şi Constantin Brâncuşi să fie organizate în cele mai bune condiţii. 

Directorul Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, Filip Petcu, a declarat, joi, că expoziţia găzduită de instituţia pe care o conduce cu lucrările lui Victor Brauner, reprezintă o oportunitate de a colabora cu muzee internaţionale.

”Este o zi de sărbătoare absolut extraordinară pentru noi atât pentru personalul muzeului, cât şi pentru comunitate. Este practic un moment în care muzeul îmbracă o nouă haină, o haină care este cu totul inedită şi se leagă de nevoile compemporaneităţii şi de tot ce se întâmplă la nivel politic la nivel mondial. Victor Brauner a ajuns la Timişoara. El se constituie într-o ifigie a diasporei româneşti care este recuperată în România, în Timişoara şi opera lui adusă aici în această formulă reprezintă o fereastră deschisă spre oportunitatea de a colabora cu muzee de talie internaţională cum este Centrul Pompidou. Desigur, această ecuaţie nu ar fi fost posibilă fără finanţatorul principal care este Consiliul Judeţean Timiş, care a investit substanţial, aproximativ 1,5% din bugetul anului acestuia în infrastructura muzeului. Totodată, expertiza partenerilor noştri, Fundaţia ArtEncounters, Institutul Francez şi toate forurile diplomatice au concurat la realizarea acestui obiectiv. De asemenea, o serie de parteneri, sponsori, voluntari, studenţi care s-au implicat în realizarea expoziţiilor permanente, remodelate şi reprezentate publicului într-o formă foarte dinamică şi foarte actuală. Toate aceste lucruri atestă faptul că avem de-a face cu o experienţă inedită pentru România, pentru Europa, care este într-adevăr reprezentativă şi iconică pentru Timişoara şi pentru România”, a declarat Filip Petcu la prezentarea expoziţiei ”Victor Brauner – invenţii şi magie”.

Filip Petcu a explicat că cele mai mari investiţii s-au făcut în partea de securitate.

”S-a investit foarte mult în partea de securitate, au fost investiţii etapizate, de la audituri, la schimbări de echipamente ca să putem funcţiona, pentru că vreau să vă spun că acum un an şi jumătate când am preluat mandatul nu funcţiona nimic, s-a refăcut întregul sistem de securitate, antiefracţie, control acces, sistemul de detecţie şi stingere a incendiilor, toată climatizarea pe etajul 2 acolo unde a fost posibil şi iluminatul este calibrat la cele mai moderne standarde care permit o valorificare corespiunzătoare şi cât se poate de eficientă a exponatelor din colecţia Muzeului de Artă, dar şi a muzeelor şi partenerilor care ne-au împrumutat lucrările pentru expoziţia Victor Brauner”, a mai precizat Filip Petcu.

Expoziţia  ”Victor Brauner – invenţii şi magie” poate fi vizitată în intervalul 17 februarie – 28 mai 2023. În perioada 17-19 februarie, accesul pentru public este gratuit.

Comentarii

comentarii