Acasă Actualitate Cacealmaua creşterii salariilor angajaţilor din sănătate şi administraţie, în Timiş

Cacealmaua creşterii salariilor angajaţilor din sănătate şi administraţie, în Timiş

DISTRIBUIȚI

“Unii colegi din administraţia publică locală din Timiş mi-au spus că, primind fluturaşul de salariu pe luna ianuarie, acum, în februarie, nu au constatat nicio creştere. Dimpotrivă, chiar le-au scăzut cu un leu sau doi faţă de lunile octombrie-decembrie 2010. Altcineva m-a sunat, cu două seri în urmă, să se plângă că i-a scăzut salariul cu 700 de lei. I-am spus că nu se poate aşa ceva”, a declarat juristul Tiberiu Negrei, vineri, 18 februarie, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Publică şi vicepreşedintele Cartel Alfa Timiş.

Haos general

În aceste condiţii, conform normelor în vigoare, există o procedură standard: în cinci zile, trebuie depusă contestaţia. “Degeaba te adresezi ulterior instanţei de judecată, fiindcă nu mai are rost. În funcţie de răspunsul ce îl vor primi la contestaţii, dacă angajaţii cer spijinul sindicatului, noi îi vom asista în instanţă. E datoria noastră”, a spus Negrei.
Angajaţii din sănătate din Timiş susţin că, de fapt, majorarea salariilor este o bătaie de joc, o cacealma.
“Este o bătaie de joc. În iunie 2010, când s-a tăiat 25%, nu s-a scris nimic. Acuma, ne-a mărit cu 15% brutul, dar au umblat la salariul de bază. Tovarăşii au dat Ordinul 42, din ianuarie 2011, unde, conform calculelor, scade salariul de încadrare. Problema este că toate nivelele au fost atinse şi nu mi se pare corect. E un haos general”, a spus Monica Pop, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical Timiş şi al sindicatului din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

Ce vor investitorii străini?

Conform proiectului de aplicare, în anul 2011, a Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, angajaţii din sănătate, poliţie, administraţie, învăţământ, cu salarii cuprinse între 600 lei – 800 lei, vor primi o majorare cu 20%, cei cu salarii cuprinse între 801 lei –1.000 lei vor primi o majorare de 16%, iar cei cu salarii cuprinse între 1.001 lei – 1.500 lei vor primi 12%. Mai mult, pensionarii din grupele de muncă 1 şi 2 vor primi bani în plus, începând din luna februarie, cu până la 93 de lei. Bugetarii şi partidele din opoziţie susţin că această măsură e o diversiune portocalie, în scopul de a-i convinge pe oameni să mai voteze o dată PD-L-ul, la alegerile din 2012? (1.200.000 de bugetari şi 1.541.000 de pensionari). Pentru ca situaţa să fie şi mai tensionantă, investitorii străini din România, în frunte cu cei americani, fac presiuni extraordinare asupra Guvernului României pentru a fi schimbate toate prevederile Codului Muncii, în favoarea patronatelor. De aceea este pe cale să izbucnească un puternic conflict de muncă naţional, condus de către sindicate.

Comentarii

comentarii