Acasă Actualitate Cadou de Crăciun de la Primăria Timișoara: o creștere cu 17% a...

Cadou de Crăciun de la Primăria Timișoara: o creștere cu 17% a prețului termoficării

DISTRIBUIȚI

Consilierii locali din Timișoara vor dezbate azi, un proiect de hotărâre prin care Colterm solicită ajustarea prețului de facturare a termoficării pentru a acoperi inflația din acest an, care a trecut de 17%.

Acest lucru a dus inevitabil și la scumpirea prețului materiilor prime pe care Colterm le folosește pentru a furniza energie. Creșterea propusă de Colterm se bazează pe o formulă aprobată de ANRE.

După ce anul trecut actuala administraţie a municipiului Timişoara a dublat, de la 416 lei/MWh la 851 lei/MWh, suma subvenţionată facturată populaţiei fiind de 435 de lei, acum preţul va creşte cu încă 17 la sută.

”Actualizarea va fi undeva la 17 la sută, dacă nu mă înşel sau 17 virgulă ceva la sută. E decizia municipiului Timişoara, dacă această majorare va fi inclusă cu 1 noiembrie sau 1 decembrie, respectiv dacă va suporta municipiul Timişoara această creştere sau o va împărţi într-o formă sau alta cu abonaţii Colterm. Costurile au crescut extraordinar de mult, iar o tărăgănare a adoptării acestui nou preţ va face ca societatea să aibă şi mai mari probleme decât acum”, spunea în luna octombrie Cristian Amza, administratorul special al Colterm.

”Este o discuție pe care o avem de câteva săptămâni cu grupurile politice din consiliul local. S-au pus pe masă tot felul de propuneri: cât din această mărire a prețului ar trebui suportată din bugetul local, adică de toți contribuabilii timișoreni, și cât de abonații Colterm. Grupul USR susține orice soluție care nu pune în pericol investițiile importante ale orașului și exclude în același timp ca abonații Colterm să fie lăsați singuri cu povara majorării în plină criză generată de inflație. Știu că grupul PSD e de acord să voteze noul preț, dar vrea ca toată mărirea să fie suportată din bugetul local, iar prețul pentru clienți să rămână neschimbat. Acum că s-a votat de către Parlament legea bugetului, facem și noi ultimele analize bugetare și vedem cât ne permite bugetul să ajutăm”, a spus primarul Dominic Fritz.

În 2022, subvenția pe care Primăria Municipiului Timișoara a acordat-o timișorenilor racordați la Colterm, din bugetul local, este de peste 88 de milioane de lei. La această sumă se adaugă și sprijinul acordat companiei sub formă de pierderi tehnologice, care se ridică la 64 de milioane de lei doar în acest an. Primăria mai plătește și o garanție dată furnizorului de gaz de către administrația precedentă, pentru facturi de gaz din 2014, în valoare totală de peste 70 de milioane lei. 

Comentarii

comentarii