Acasă Actualitate Cadou de Crăciun pentru abonații Colterm: tarife dublate

Cadou de Crăciun pentru abonații Colterm: tarife dublate

DISTRIBUIȚI

Joi, 23 decembrie, a fost readus în plenul Consiliului Local Timișoara proiectul de hotărâre pentru creșterea tarifelor la gigacaloria livrată de compania locală de termoficare Colterm. Cu doar două zile în urmă, într-o altă ședință, consilierilor locali USR le-a lipsit un vot pentru aprobarea aceluiași proiect, cu toate că, în principiu, au beneficiat de suportul lui Raul Ambruș, cel aflat în procedura de excludere din PNL. Joi, spre deosebire de marți, au fost pe fază toți membrii noii majorități și au fost strânse cele 14 voturi necesare aprobării noilor tarife, dublate față de cele anterioare.

Astfel, creșterea propriu-zisă a tarifului plătit de utilizatori va fi, începând de la 1 ianuarie, de la 207,27 lei/MWh (241 lei/Gcal) la 416,24 lei/MWh (484 lei/Gcal). Și asta doar pentru că a fost făcut un amendament, Colterm inițial propunând o creștere până la 644 lei/MWh (749 lei/Gcal) pentru abonați. Practic, a fost aprobat noul preț total de 851,27 lei/MWh (990 lei/Gcal), iar diferența va fi acoperită de primărie printr-o subvenției sensibil mai mare. Liberalii au propus o creștere de numai 20%, însă nici nu mai avea rost votul, din moment ce majoritatea USR-Ambruș era deja evidentă.

Singura problemă, cuprinsă într-un punct al amendamentului lui Lațcău, ar fi cu limita valorii maxime a subvenției. Municipalitatea are dreptul de a oferi, după ultimele modificări legislative, subvenții în valoare totală de până la 15 milioane de euro. În caz că va fi depășită această sumă, trebuie cerută o dispoziție specială din partea Comisiei Europene, în caz că nu apar modificări de legislație între timp, după cum a explicat primarul Dominic Fritz marți.

Înainte de vot, au fost, după cum era de așteptat, discuții. Fostul viceprimar, actual consilier local liberal, Dan Diaconu a adus în discuție aceleași argumente din ultimele intervenții: „Nu pare a fi un Ajun de Crăciun prea fericit pentru cei care vor fi puși în situația să plătească sume imense pentru termoficare începând din acest an (de anul viitor, 2022 – n.r.). Cred că prețul furnizat de Colterm este foarte mare, prețul aprobat pentru populație este foarte mare. Acest preț va duce la probleme masive din punct de vedere social pentru cei care se încălzesc din sistemul centralizat și la o părăsire în primăvară a sistemului pentru foarte mulți abonați. Vă amintesc: ponderea folosirii celor două centrale este total nepotrivită. CET Centru (care merge pe gaz, mai scump decât cărbunele de la CET Sud – n.r.) nu a pornit sau a pornit aproape deloc, din câte știu. Ne ducem, și cu creșterea subvenției, către cel mai mare preț la populație din România. Asta în condițiile în care am primit și 54 de milioane de lei de la guvern, iar jumătate din diferența dintre 250 de lei și prețul de producție este suportată tot din bugetul de stat. (…) Al doilea lucru care trebuie spus este că, prin votul de astăzi, punem punct sistemului centralizat de încălzire în Timișoara, cu siguranță!”.

Nu a mai primit răspuns direct. În schimb, cei doi viceprimari au precizat că au discutat cu reprezentanții Curții de Conturi, care au făcut în ultimele două săptămâni controale la primărie și la Colterm. „Una dintre măsurile imputate este faptul că prețul pentru gigacalorie nu a fost actualizat din 2009, în realitate, și ultimele planuri din 2017, 2018 și 2019 au dus la situația în care compania avea costuri mai mari decât cele estimate. Una dintre măsurile obligatorii este actualizarea prețului”, a precizat Ruben Lațcău, viceprimarul userist, care a și reluat amendamentul făcut data trecută de primarul Dominic Fritz: de stabilire a prețului plătit de utilizatori la 416,24 lei/MWh.

L-a completat Tabără: „Trebuie făcută, dar noi propunem să fie făcută gradual. Avem nevoie de acești consumatori. Există posibilitatea să mărim contribuția lor și să nu mai avem cui vinde. Există riscul de a se debranșa și nu mai au rost toate investițiile și zbaterile noastre”. În aceeași ordine de idei, Adrian Lulciuc, liderul consilierilor PNL, a propus un amendament pentru o majorare de numai 20%, din moment ce Curtea de Conturi nu a spus cu cât trebuie făcută majorarea.  

A mai intervenit și Răzvan Negrișanu, USR. „Restul populației (timișorenii cu centrale proprii – n.r.) deja plătește tarife mai mari. Abonații Colterm ar fi privilegiați, ceilalți ar fi pedepsiți. Actualul preț, de 416 lei, este mai mic decât la Buzău – 449 sau Craiova – 462”. În privința prețurilor, useristul a fost prins în ofsaid. Dan Diaconu l-a lămurit: pentru Timișoara a folosit prețul în lei/MWh, în timp ce pentru celelalte, pe cel în lei/Gcal. Astfel, dacă vorbim în aceleași unități de măsură, datele ar arăta astfel: Timișoara – 484, Craiova – 462, Buzău – 449. Cât despre timișorenii nebranșați la Colterm, Lulciuc a declarat: „A fost alegerea lor. Că e bună, că e rea, este altă discuție”.

Până la urmă, s-a trecut la vot. A trecut amendamentul făcut de Ruben Lațcău – de dublare a tarifului, votând „pentru” cei 13 consilieri USR și Raul Ambruș. În aceste condiții, amendamentul lui Luciuc, de majorare cu 20%, nici nu a mai fost supus la vot. Oricum, ar fi strâns, cel mai probabil, opt voturi, cele ale celor care au fost „împotrivă” la anteriorul. De această dată, nu au mai fost surprize la votul pe proiect în integralitate, fiind strânse aceleași 14 voturi „pentru”.

Concluzia este că, de la 1 ianuarie, timișorenii legați la sistemul centralizat – dar și majoritatea școlilor, spitalelor și instituțiilor publice – vor plăti de două ori mai mult pentru apa caldă și căldura livrată de compania de termoficare. Cu toate că, așa cum a promis încă din octombrie, a mers pentru „dublare” și nu pentru „triplarea” propusă de conducerea Colterm, primarul Dominic Fritz atrăgea marți atenția că prețul aprobat încă ar fi sub cel „real”.

Așadar, a fost nevoie de două convocări ale Consiliului Local Timișoara în numai trei zile, cea de-a doua fiind „de îndată”, situație anterior întâlnită numai în timpul administrației Robu, în mod special spre finalul celui de-al doilea mandat al fostului primar. În plus, a mai existat și compromisul făcut de USR: de a numi apropiați ai lui Ambruș în CA-urile societăților municipale în schimbul aprobării acestei măriri și a altor proiecte „controversate”. „Asta înseamna democrația”, după cum a spus primarul Dominic Fritz în legătură cu noua majoritate din consiliu.

UPDATE: În urma votului din ședință, primarul Dominic Fritz, absent la videoconferință, a transmis, prin intermediul Serviciului Comunicare, următorul mesaj:

Astăzi, Consiliul Local a luat o decizie grea: a stabilit prețul local al energiei termice facturată populației de către Colterm, la 416,24 lei/MWh, începând cu data de 01.01.2022. Ultima majorare al acestui preț a fost acum 12 ani, în 2009.

Tariful real de termoficare este de 851 de lei/MWh, din care bugetul local suportă mai bine de jumătate, adică 435 de lei/MWh, iar restul de 416 lei plătește populația.  

Colterm a primit, în 2021, o sumă record de aproape 180 de milioane de lei, din bugetul local. Aproape dublu cât costă Pasajul Solventul și de aproape 3 ori cât ne costă construcția Campusului Lenau.

Cu toate acestea, compania a continuat să meargă în pierdere, prin vânzarea energiei termice sub prețul de producție. Acesta este rezultatul a zeci de ani de management dezastruos, cumulat cu o explozie a prețului gazului la nivel internațional. Asta este factura pentru populismul anilor anteriori, când prețul energiei termice facturate timișorenilor a fost ținut artificial jos, în detrimentul investițiilor în retehnologizare și eficientizare.

Chiar și acum, în ceasul al 12-lea, opoziția din Consiliul Local ne cere să închidem ochii în fața unei realități economice. Să nu creștem prețul, dar fără să ne spună cine va plăti factura care va permite Colterm să alimenteze în continuare Timișoara cu căldură. Este o fantezie iresponsabilă. Nu poți să produci cu 10 lei și să vinzi cu 1 leu.

Știm că suma de 416 lei MWh pentru cei racordați la sistemul centralizat este mare, însă ea reprezintă mai puțin de jumătate din costul real de producție.

Administrația pe care o conduc crede cu tărie într-un sistem de termoficare modern și vom continua investițiile pentru transformarea acestuia în ceea ce el trebuia să fie demult. De aceea derulăm cel mai mare program de înlocuire de rețele primare și secundare din ultimii 40 de ani. Vom continua să accesăm fonduri nerambursabile astfel încât sistemul de termoficare din Timișoara să se transforme dintr-o gaură neagră într-unul rentabil. Chiar dacă drumul va fi lung și greu, știm ca este posibil, așa cum ne-au dovedit și alte orașe din România”.

Comentarii

comentarii