Acasă Cultura Cafeneaua culturală umanistă și-a redeschis poarta către valorile autentice românești, în Iosefin...

Cafeneaua culturală umanistă și-a redeschis poarta către valorile autentice românești, în Iosefin Timișoara

DISTRIBUIȚI

Vineri, 28 septembrie, seara, în sala de conferințe a Hotelului Iosefin din Timișoara, Cafeneaua culturală umanistă și-a redeschis încă o dată poarta spre poezie, creație și valori autentice, reunind oameni din diverse asociații, tineri, seniori, artiști, ziariști, istorici, profesori și chiar un preot.

Invitați speciali la acest deosebit eveniment artistic și literar au fost scriitoarea și jurnalista Veronica Balaj, prof. univ. dr. Viorica Bălteanu și preotul Nicolae Zaharia. De asemenea, alături de Maria Grapini s-au aflat membrii Asociației Seniorilor Constantin Brâncuși și tineretul umanist, seniorii, dar și mulți alții. Surpriza umanistei pentru oaspeți a fost invitarea membrilor Asociației Ceva de Spus a persoanelor cu dizabilități, care are în componență multe tinere talentate la scris, dar și la vorbit, dornice să participe la o viață socială normală.  Una dintre ele, Daniela Maier, autoare de poezii sensibile, a avut parte și de o lansare a cărții proprii, de aplauze la scenă deschisă și de multă emoție din partea privitorilor.  Europarlamentarul Grapini le-a vorbit oaspeților și prietenilor veniți, vineri, la Cafeneaua culturală, despre UE, PE și provocările actuale internaționale, dar și despre necesitatea ca România să devină o țară unită, puternică și mai bună, în An Centenar.

Mesajul umanistei a fost următorul: “Noi, ca umaniști, punem mare accent pe familie, dar și pe cultură. Vrem să sprijinim și persoanele cu dizabilități, fiindcă acestea au mare nevoie de ajutor. Mă bucur că și la această cafenea literară am avut alături de mine profesori universitari, scriitori și poeți. Mesajul nostru este că putem avea o societate mai bună prin educație și cultură, iar pentru aceasta trebuie să ne mobilizăm. Vrem să conștientizăm faptul că o societate mai bună nu poate fi făcută decât de oameni. În ultima parte a anului Centenarului Marii Uniri vrem să fim mai uniți. Am moștenit această minunată țară de aceea trebuie să o dăm mai departe generațiilor viitoare, dar să fie mai bună decât am primit-o noi. Aceasta să fie principala responsabilitate civică pe care să o avem noi, generația de astăzi. Eu cred în nevoia oamenilor de a se întâlni și de a discuta. Atunci devenim mai înțelegători și mai uniți. Așadar PPUsl pune un foarte mare accent pe cultură. În carta noastră a umaniștilor avem un loc foarte important pentru familie și cultură. De aceea foarte multe activități ale umaniștilor sunt pentru promovarea culturii atât aici în Timișoara, dar și la nivel național și internațional. Pilonul în jurul căruia trebuie să construim o societate mai bună trebuie să fie format din cultură, tradiție-folclor, istorie și educație”, a declarat Grapini, vineri seara.

În următoarea perioadă la Bruxelles, în 10 octombrie, Maria Grapini va organiza o lansare de carte scrisă de Veronica Balaj. De asemenea, în 6 noiembrie, la Reprezentanța Permanentă de la Bruxelles, va avea loc lansarea Colecției Albastru de Voroneț a Elizei Panait pe muzică autentică românească live. „Uneori avem o acțiune culturală pe lună, dar de obicei organizez mai multe activități pe teme culturale lunar”, a conchis Grapini.

 

Comentarii

comentarii