Acasă Actualitate Cafeneaua fermierilor 2020, la Timișoara

Cafeneaua fermierilor 2020, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cafeneaua fermierilor 2020 a avut loc vineri 10 iulie, la CRAF Timișoara, la care au participat nu numai fermierii din cultura mare, ci și micii producători agricol din județ, unde s-a dezbătut noua reformă agricolă a Uniunii Europene.

Green Edu Care, o asociație cu specific de educație, mediu și politici publice, a demarat acest proiect care se desfășoară în întreaga Europă sub îndrumarea directă a Naturefund E.V.

Evenimentul, sponsorizat de Naturefund E.V, s-a desfășurat sub forma unei cafenele. Respectându-se distanțarea legală, s-a lucrat cu participanții pe teme individuale și au fost colectate idei care să contribuie la o mai bună reformă agricolă a UE.

Avocata Andreea Mihoc, președinta Asociației Green Edu, a explicat: ”Am înțeles ce e bine și ce nu la acest moment. Ne-am imaginat cum trebuie să arate agricultura de mâine, astfel încât fermierii să aibă un venit bun, să nu ne pierdem tradițiile și identitatea.

Ne-am întrebat ce trebuie să se schimbe în politica agricolă națională și europeană, astfel încât să avem un viitor cu hrană sănătoasă, sol total refăcut, peisaje bogate în specii și ecosisteme stabile?

Apoi am formulat propuneri care vor fi transmise direct comisiilor relevante. Împreună arătăm că suntem parte din proces. Este un semn al democrației vii: gândim și acționăm pentru noi înșine și pentru generațiile viitoare și vrem să avem un cuvânt de spus în elaborarea legilor care ne afectează”.

Prezentăm câteva observații și propuneri stabilite la Cafeneaua fermierilor de la Timișoara:

Ajutor real pentru micii producători, legislație clară, acces la bioalimente, protecție animalelor și a biodiversității, problema pesticidelor și a produselor modificare genetic, sprijinul îndreptat către individ (fermier) nu către corporații, lipsa sprijinului real financiar, stabilirea unor prețuri minime și realiste, instruirea în direcția formării cooperativelor în folosul micilor fermieri.

De ce reforma agricolă a UE este problema noastră?

Andreea Mihoc a mai explicat: ”Parlamentul European urmează să planifice subvențiile pentru agricultură pentru următorii 7 ani. Proiectul Comisiei Uniunii Europene nu este foarte ambițios și încearcă cu greu să găsească soluții viabile având în vedere schimbările climatice și pierderea biodiversității.

În prezent, fermele mari și industria alimentară beneficiază de pe urma proiectului ce urmează a se finaliza, fermele mici și mijlocii fiind aproape uitate.

Reforma agricolă a UE afectează nu numai modul în care se vor desfășura afacerile, ci și veniturile directe ale fermierilor și, în același timp, creează o birocrație excesivă, care adesea duce la mai multă muncă decât beneficii. Mai mult, politica agricolă a UE stabilește în această perioadă cum vă arăta mediul înconjurător în următoarele decenii.

Deci, se referă la fiecare dintre noi. Cu toții ne dorim un mediu intact, o diversitate de animale și plante, o hrană sănătoasă și de înaltă calitate”.

Comentarii

comentarii