Acasă Prieteni fara grai Câine metis sau de rasă?

Câine metis sau de rasă?

DISTRIBUIȚI

Sunt păreri diferite în această problemă. Majoritatea proprietarilor de câini, care sunt amatori, preferă caini metişi sau câini de rasă fară pedigree. Puţini doresc câini de rasa cu pedigree. Totul pleacă de la scopul pentru care o persoană profesionistă sau amatoare îşi achiziţionează un câine şi de bugetul disponibil în acest sens.
Câinele metis este, de multe ori, preferat de amatori ca şi un câine de companie sau de pază. El este procurat, de multe ori, din milă, de pe stradă, din rândul câinilor maidanezi, de la adăposturi de câini, de la târguri pentru adopţia câinilor comunitari, de la vecini, cunoştinţe, anunţuri de mică publicitate. Câinii metişi provin din încrucişarea a doi câini de rasă sau din încrucişarea câinilor de rasă comună, pe mai multe generaţii.

Ca şi utilitate, în general, sunt păreri şi păreri. În afară de cele două utilizări mai sus-amintite, ei se mai folosesc şi în unele specializări, cu rezultate bune chiar, dar mai rar. În industria filmului se folosesc mulţi câini metişi, unii dintre ei devenind actori celebri (nu e cazul la noi în ţară). Ideea potrivit căreia cainii metişi sunt mai inteligenţi decât cei de rasă e o chestiune discutabilă, inexactă, de multe ori, şi după părerea mea. Oamenii sunt subiectivi când fac această afirmaţie, ghidându-se dupa câinii vagabonzi, care supravieţuiesc pe stradă. Ei greşesc pentru că nu iau în calcul metişii care mor pe străzi, din diferite cauze. Am putea spune că, nefiind supuşi unei selecţii masive din partea omului, sunt mai rezistenţi la boli şi la condiţii vitrege de viaţă: factorii meteo, hrană, adăpost etc . Ei au, în general, o mai mare capacitate de adaptare la mediu, selecţia naturală având un rol crucial. Câinele metis poate fi procurat, de cele mai multe ori, gratis sau la un preţ foarte accesibil.
Câinele de rasă este, în general, fosit de profesionişti: crescători, dresori (în cele mai multe specializări se folosesc câini de rasă, nu metişi) şi de către un număr mai mic de proprietari amatori care participă cu ei, în special, la expoziţii canine sau îi folosesc în anumite scopuri. Majoritatea serviciilor de specialitate din lume folosesc câini de rasă. În general, în poliţie şi nu numai, sunt folositi câini de rasă, cu care se obţin rezultate pentru că selecţia lor s-a facut şi pe baza de aptitudini de lucru. Se mai folosesc, uneori, în servicii de specialitate şi metişii dintre doi caini de rasă, dar, din păcate, unii crescatori au recurs la metisarea unor câini dintr-o rasă cu câini din altă rasă cu care nu există compatibilitate, ci, din contra, antagonisme din punct de vedere al standardului şi al aspectului utilitar. Din cauza selecţiei intense, sunt mult mai sensibili din punct de vedere medical şi au nevoie de o îngrijire mai specială. Câinele de rasă costă variabil, în funcţie de mai mulţi factori, ajungând până la preţuri foarte mari.
Eu, personal, prefer câinele de rasă cu pedigree, mai exact Ciobănescul german.

dr.Dinu Oprescu
 medic veterinar / instructor dresor canin
 0722248621; 0771546473
e-mail:  www.dinuoprescu.com

 

{vsig}galerie/pfg2{/vsig}

Comentarii

comentarii