Acasă Cultura Calina Timișoara prezintă Artistheteacher – Larisa Oancea, filmul ca proiect curatorial

Calina Timișoara prezintă Artistheteacher – Larisa Oancea, filmul ca proiect curatorial

268
DISTRIBUIȚI

Fundația Calina Timișoara, str. Mărășești nr. 1, Piața Victoriei, prezintă  ARTISTHETEACHER –Larisa Oancea, filmul ca proiect curatorial – Cinema as a curatorial project, în 11 aprilie, de la ora 19.00.

“Filmul ca proiect curatorial” deschide o paranteză cuprinzătoare asupra influenţelor reciproce dintre filmic și muzeal, trasând o linie fluidă între white cube (spaţiul muzeal) şi black cube (sala de cinema).

Tema muzeificării cinematografiei constituie astăzi unul dintre punctele nodale ale transgresării limitelor dintre filmic și pictural. Muzeul devine noul templu al cinefiliei: pe de o parte, regizori în rol de curatori – “ Voyages en Utopie “ de Jean-Luc Godard (Centre Pompidou, 2006), “ Carne y Arena “ de Alejandro G. Iñárritu (Fondazione Prada, 2017) sau „cabinetul de curiozităţi” curatoriat de Wes Anderson la Kunsthistorisches Museum (septembrie 2018-ianuarie 2019) – iar pe de alta, istorici de artă şi curatori care includ cinematografia în proiectele lor expoziţionale – “ Le mouvement des images “ de Philippe Alain-Michaud, “ Nouvelles histoires de fantômes “ de Georges Didi-Huberman şi Arno Gisinger (Palais de Tokyo, Paris, 2014) sau “ Pasolini Roma “ de Alain Bergala, Jordi Balló şi Gianni Borgna (Palazzo delle Esposizioni, Roma, 2014) –a informat Fundația Calina Timișoara.

Larisa Oancea (n. România, 1987) este istoric de artă, cercetător în cadrul platformei curatoriale Yogurt Magazine. Este doctor în istoria și teoria artei (Universitatea de Arte Plastice, București), cu o teză care reflectă legătura dintre istoria artei și cinematografie, continuarea fluidă a cercetărilor sale anterioare asupra dialogului dintre pictură și film, precum și asupra relației dintre cinematografie și antropologie.

Experiențele sale cele mai recente sunt articulate în diverse colaborări ca asistent de muzeu la Fundația Prada, Triennale di Milano sau Bienala de la Veneția, contribuitor pentru diferite reviste de artă, curator și cercetător pentru diferite sesiuni de filmare (Casa del Cinema Pasinetti – Veneția, Palazzo Cesi – Acquasparta , Centrul de Artă Contemporană Club Electroputere – București / Craiova).

În timpul doctoratului ei, Larisa a efectuat cercetări independente în diferite instituții precum Bibliotheca Hertziana, Centro Sperimentale di Cinematografia sau Fondazione Giorgio Cini, ca o extindere a curiozității sale în domeniul fotografiei și cinematografiei. În prezent locuiește în Veneția unde colaborează cu diferite instituții de artă și în principal cu artiști care folosesc video și fotografie în arta lor –a informat Calina Timișoara.

Comentarii

comentarii