Acasă Sănătate Campania pentru vaccinare, a doua alfabetizare a României Dr. Virgil Musta le...

Campania pentru vaccinare, a doua alfabetizare a României Dr. Virgil Musta le vorbeşte părinţilor despre ”Bolile infecţioase ale copilăriei”

DISTRIBUIȚI

Dr. Virgil Musta medic infectionist TimisoaraTimişoara a trecut de un an printr-un filtru dureros, date fiind cazurile de rujeolă care au plasat judeţul pe o nedorită hartă a epidemiei unei boli considerate eradicate. Este adevărat că din cele peste 20 de cazuri de deces care s-au înregistrat în spitalele din oraş, multe au venit din alte judeţe, dar numele de epidemie, rămâne.
Cele mai multe cazuri grave (internări şi decese) au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”.
Dar medicii nu au avut de luptat doar cu boala (care nu este un capăt de lume în anul 2017, prin vaccinarea antirujeolă), ci mai ales cu metehnele unor părinţi care nu sunt doar la nivelul de alfabetizare ”amprentă digitală” (de la degetul-ştampilă, nu IT) şi nici nu provin din rândul romilor, ci au ”multă” carte.
Dr. Virgil Musta, de la Spitalul ”Victor Babeş” le-a vorbit miercuri după amiaza părinţilor, la Centrul Medical Profilaxis din Timişoara, despre ”Bolile infecţioase ale copilăriei”.
Îm cadrul discuţiilor de educaţie sanitară, Virgil Musta le-a vorbit părinţilor despre bolile infecto-contagioase ale copilăriei, despre felul în care ne putem păstra sănătatea în raport cu agenţii patogeni. ”Am discutat despre agenţii patogeni, care sunt aceştia, cum ne putem influenţa imunitatea şi cum putem influenţa bătălia dintre agenţii patogeni care sunt foarte rezistenţi la antibiotic şi imunitatea care ne apără organismul, am discutat despre rujeolă, scarlatină, vaccinări. Părinţii care au participat la dezbatere nu au fost împotriva vaccinării, nu am avut niciun caz care să fie anti-vaccinare. Au fost întrebări, am răspuns”, spune Virgil Musta.
Dezbaterea organizată de Fundaţia Profilaxis a fost atât de apreciată de participanţi, încât i-au solicitat specialistului Virgil Musta încă o întâlnire, pentru joi seara, tot la centrul Profilaxis de pe strada Martirilor nr. 1.
Am avut senzaţia că suntem în anii de după război, când muncitorimii i se făcea alfabetizarea. În sens apreciativ, dar dureros. Este excelentă iniţiativa. Păcat că trebuie să o luăm de la capăt, după ce am pierdut vieţi tinere, de copii, victime ale părinţilor care au refuzat să-i ocrotească prin vaccinare.

Comentarii

comentarii