Acasă Actualitate Campania „Să protejăm împreună copilăria”, în Timişoara

Campania „Să protejăm împreună copilăria”, în Timişoara

DISTRIBUIȚI

Conform unui studiu al Societăţii Române de Pediatrie, realizat în cadrul campaniei „Să protejăm împreună copilăria”, 51% dintre mămici nu au auzit de vaccinarea împotriva rotavirusului, cea mai frecventă boală infecţioasă a copilăriei. În Timişoara, nivelul de informare privind acest subiect este sub media naţională, astfel că numai 47% dintre mămicile timişorence au declarat că au auzit de imunizarea anti-rotavirus.

Derulat la nivel naţional, în rândul mamelor cu copii cu vârste între 0 şi 5 ani, studiul a arătat că din procentul redus de mame care au auzit despre vaccinul împotriva rotavirus, doar 35% au ales să îşi protejeze copilul prin imunizare. În comparaţie cu vaccinarea împotriva celorlalte boli (pneumonie, varicelă, hepatita B), cea împotriva rotavirusului are cel mai mic procent înregistrat, aproape de două ori mai puţine mame aleg să prevină boala astfel.

Cu toate acestea, conform rezultatelor studiului, rotavirusul a spitalizat cei mai mulţi copii în comparaţie cu celelalte boli, mai mulţi chiar şi decât hepatita B sau pneumonie. Astfel, potrivit studiului, spitalizarea a fost necesară pentru 8 din 10 copii afectaţi de rotavirus. În România, media de spitalizare pentru rotavirus este de 6 zile.

Gastroenterita cauzată de rotavirus este cea mai frecventă boală în primii ani de viaţă ai copilului şi este extrem de contagioasă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala ucide anual 527.000 de copii la nivel mondial. Măsurile standard de igienă nu influenţează major transmiterea virusului, de aceea boala este extrem de răspândită în toată lumea, indiferent de standardele economice. La nivel mondial, principalele patru cauze ale mortalităţii infantile la copiii sub 5 ani cuprind bolile diareice (majoritatea sunt cauzate de rotavirus), cu o rată de 15%, depășind incidenţa accidentelor copiilor prin asfixiere şi complicaţii ale naşterii premature.

În cadrul studiului, au fost intervievate mame din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa şi Iaşi, având unul sau mai mulţi copii între 0 şi 5 ani.

Comentarii

comentarii