Acasă Actualitate Campanie împotriva încălzirii globale, la Timişoara

Campanie împotriva încălzirii globale, la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Timişorenii sunt chemaţi să lupte împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră
Emisiile de gaze cu efect de seră sunt duşmanul număru unu al încălzirii globale, iar conform ultimelor date ştiinţifice, acestea vor trebui să fie stabilizate până în 2020 şi cel puţin înjumătăţite până în 2050.

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, în colaborare cu intituţiiile locale timişorene, va lansa Campania naţională "Energie pentru mâine", cu ocazia Zilei Mediului, 5 iunie, în Timişoara. Campania va fi lansată în toată ţara şi este primul proiect naţional pentru eficientizarea consumului de energie şi combustibil, ce îşi propune să implice publicul larg pentru a contribui la diminuarea consumului de energie.
Acţiunile se vor derula în toate zonele mari urbane din România şi va cuprinde trei direcţii strategice de comunicare: 1. consum (schimbarea comportamentului de consum al energiei); 2. construiesc (promovarea conceptului de "casă inteligentă"); şi 3. conduc (adoptarea de practici responsabile de economisire a combustibililor).

Protejaţi şi extindeţi pădurile !

Întregul proiect este conceput, astfel încât să implice comunicatori, mass-media, companii din sistemul energetic şi alţi investitori privaţi, oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai societăţii civile şi publicul privat.
Emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global sunt duşmanul număru unu al încălzirii globale, iar conform ultimelor date ştiinţifice, acestea vor trebui să fie stabilizate până în 2020 şi cel puţin înjumătăţite până în 2050  (în comparaţie cu nivelurile din 1990) pentru a preveni agravarea efectelor schimbărilor climatice. Prin urmare, această campanie de conştientizare pentru diminuarea consumului de energie este foarte necesară.
În 16 februarie, s-au aniversat 4 ani de la intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, referitor la respectarea angajamentelor de limitare cantitativă şi reducere a emisiei de gaze cu efect de seră faţă de nivelul anului 1989, în perioada obligatorie 2008 – 2012.
Ţara noastră, ca parte la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, a ratificat Protocolul prin Legea nr. 3 din 2001, asumându-şi, astfel, angajamentele privind limitarea cantitativă şi reducerea emisiilor de gaze care produc efectul de seră.
Măsurile ce trebuie puse în practică sunt: eficientizarea industriei din punct de vedere al consumului de energie, trecându-se de la utilizarea combustibililor fosili bogaţi în carbon (cărbune), la combustibili săraci în carbon (gaze naturale) sau la combustibili alternativi; restructurarea industriei energetice, de la extracţie şi până la consum, astfel încât să devină eficientă şi mai puţin poluantă; orientarea transportului spre mijloace mai puţin poluante şi cu consumuri reduse; realizarea construcţiilor, astfel încât să fie eficiente energetic şi să tindă spre utilizarea surselor de energie regenerabilă şi protejarea şi extinderea pădurilor.

Comentarii

comentarii