Acasă Politica Câmpul de manevră al lui Klaus Iohannis

Câmpul de manevră al lui Klaus Iohannis

1492
DISTRIBUIȚI

Indiferent ce crede și indiferent ce dorește cu adevărat, lui Klaus Iohannis i-a ieșit un porumbel din gură. Atunci când negocierile înghețaseră. A spus două lucruri care mi se par demne de reținut. Că formarea unui Guvern poate dura mult timp și trebuie să avem răbdare. Și că el se va conforma deciziei pe care o va lua coaliția de Dreapta. El este gata să-l pună premier și pe Cîțu, și pe Orban. Din pălărie iese Cîțu. Președintele are însă o problemă. Sau mai degrabă noi. Nu a fost sincer. Și acum, cum va proceda?

Pentru a ieși cât mai vulnerabilizat din această operație, Ludovic Orban, căruia Klaus Iohannis i-a spus „pas” de la Palatul Victoria, a fost împins ca în disperare de cauză să negocieze la mare piedere viitorul politic al PNL. Mult sub scorul electoral. Marii câștigători ai negocierilor recent încheiate sunt în primul rând USR și în al doilea rând UDMR. În acest moment, Ludovic Orban stă în propriul partid călare pe o bombă pe cale să explodeze. Nu este deloc sigur că va rămâne mult timp președinte al Camerei Deputaților. Și nu este în al doilea rând deloc sigur că va putea păstra președinția PNL. În fine, date fiind amenințările repetate ale PSD, dar și poziția intransigentă a AUR, precum și schisma din interiorul PNL, e discutabil dacă, în conformitate cu acordul coaliției Florin Cîțu va fi validat de o majoritate parlamentară în poziția de premier. Totuși, sunt mai mari șanse ca, pentru moment, situația să fie tranșată așa cum au stabilit liderii coaliției. În aceste condiții, Klaus Iohannis pierde prima repriză a unui meci important, care urmează să se joace cel puțin pe parcursul viitorului an. Dacă noul Guvern va fi validat, generalul de armată Ciucă, în retragere strategică la PNL, va mai fi încă o dată retras, de astă dată de la Palatul Victoria, pentru a se prezenta la conducerea Ministerului Apărării.

Este mult prea devreme și extrem de inoportun ca președintele Klaus Iohannis să-și retragă peste noapte cuvântul dat și să nu-l nominalizeze candidat de premier pe Florin Cîțu, În condițiile în care jocurile par a fi astfel făcute, mă întreb ce mai caută PSD cap de serie la simulacrul de negocieri de la Cotroceni.

 

 

Comentarii

comentarii