Acasă Actualitate Campusul universitar din zona Oituz va fi finalizat în 2013

Campusul universitar din zona Oituz va fi finalizat în 2013

DISTRIBUIȚI

Cel mai avangardist proiect destinat studenţilor români va costa aproximativ 36 de milioane de euro…
Cel mai modern campus universitar din ţară este preconizat să fie gata, la Timişoara, până în 2013. Proiectul care prevede o piaţă a universităţii, cămine studenţeşti, alei pietonale, săli de sport, un bazin de înot, laboratoare şi parcări subterane va costa în jur de 36 de milioane de euro. O clădire va avea un întreg perete digital, iar toate construcţiile sunt prevăzute să-şi acopere singure consumul de energie – este o altă găselniţă a celui mai avangardist proiect destinat până acum studenţilor români. Tergiversat de mulţi ani, campusul universitar ce urmează să fie amplasat în zona Oituz a început să prindă contur, la sfârşitul anului trecut. Atunci au fost inaugurate primele obiective: Centrul de Simulări Antreprenoriale şi Ringul bursier. Tot aici sunt prevăzute a se construi 4 cămine studenţeşti, care ar asigura aproape 1.000 de locuri de cazare în camere cu confort sporit.

Complexul sportiv va fi finalizat în acest an

Un alt hop în realizarea visului frumos al conducerii Universităţii de Vest din Timişoara va fi trecut în martie. Atunci, pe locul viitorului campus vor fi finalizate cele 30 de laboratoare de inginerie a mediului. „Pe 25 martie vom putea vedea la lucru primii cercetători. Vom avea cele mai bune dotări din sud-estul Europei Centrale. Dacă lucrurile merg bine şi banii promişi vin la timp, noul campus universitar va fi gata în 2013. Au fost mereu piedici şi interdicţii. Sperăm ca acum să nu mai fie probleme”, spune rectorul UVT, Ioan Talpoş. Tot în 2010 se speră că va fi finalizat şi complexul sportiv ce cuprinde o sală de sport de 800 de locuri şi un bazin de înot. Cele două construcţii se doresc a fi legate de o altă clădire, care să cuprindă cabinete medicale şi metodice, săli de fitness şi jocuri de societate. Toate clădirile ridicate în noul campus sunt proiectate să-şi acopere singure consumul de energie, prin noile tehnologii. Lucrările realizate până în acest moment la campusul din zona Oituz au fost suportate în proporţie de peste 60 % din fonduri proprii.

Facultatea de Arte va fi extinsă

Universitatea de Vest are, de asemenea, două proiecte majore aflate în evaluare tehnică. În urma acestora se doreşte extinderea Facultăţii de Arte şi Design, dar şi o clădire nouă pentru Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, pentru care se solicită o finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional, de aproximativ 16 milioane de euro.
Un alt proiect vizează edificarea unui Institut de Cercetări Avansate de Mediu, care a trecut deja de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi a cărui valoare este estimată undeva la 15 milioane de euro. „Sunt sigur că noul campus universitar va aduce o mult mai mare valoare Timişoarei. Avem nevoie şi de sprijinul consilierilor locali, care vor lua o hotărâre în privinţa Pieţei Universităţii, preconizată de noi a fi amplasată în campusul de pe Oituz. Sperăm ca toate piedicile să fi fost depăşite”, mai spune rectorul Talpoş.
 

Comentarii

comentarii