Acasă Actualitate Candidaţii USL Caraş-Severin promit o Românie puternică, stabilă, o Românie în care...

Candidaţii USL Caraş-Severin promit o Românie puternică, stabilă, o Românie în care oamenii sunt centrul deciziilor

DISTRIBUIȚI

Ion Mocioalcă, președintele PSD Caraș-Severin, copreședinte USL, candidat pentru Camera Deputaților: ”Revenim la normalitate și construim o Românie mai bună pentru noi și copiii noștri!”
Ion Mocioalcă se află în fața unui al patrulea mandat de deputat, acum din partea USL, pe Colegiul 5 Oțelu Roșu, Bocșa și 18 comune. Redăm în continuare un mesaj al candidatului, destinat cărășenilor:
”Ultimii ani nu au fost deloc uşori pentru cei mai mulţi români. Au fost ani de suferinţă, de sărăcie şi chiar de umilinţă. Ştim de ce s-au întâmplat toate aceste lucruri. Nu vrem să ne mai întoarcem în trecut. Important este că, în momente grele, am fost uniţi, că nimeni nu a reuşit, până la urmă, să ne dezbine. Vom merge mai departe împreună și vom reuși să revenim la normalitate, pentru a construi o Românie puternică, pentru noi și copiii noștri!
Judeţul Caraş-Severin merită şi va fi la loc de cinste în topurile naţionale, pentru că dacă renunţi la renunţare şi te implici, reuşeşti să fii de folos, să construieşti, să le oferi tuturor celor ce şi-au pus speranţele în tine ceea ce îşi doresc: viitor, linişte, o lume mai bună! Agricultura şi turismul, industria lemnului etc. sunt şanse reale pentru schimbarea la faţă a judeţului nostru. Nu există să nu se poată, nu atâta timp cât ne dorim cu adevărat. Şi ne dorim! Împreună cu voi, nu numai că vom reporni motoarele, ci ne vom urni din loc, ne punem serios pe treabă, pentru că suntem în stare, pentru că se poate, pentru că merităm ceva mai bun !    Sunt unul din cei 7,4 milioane de români care au spus: da, îl demitem! Dreptate până la capăt pentru o Românie puternică! Împreună vom reuși! Anul 2012 – anul victoriei! ”. Iată și câteva principii ale USL pentru actualele alegeri, enunțate de Ion Mocioalcă:
Spunem oamenilor tot adevărul şi muncim împreună! Nu promitem mai mult decât putem face! Dar îi implicăm pe oameni în decizii, alături de noi. Construim o guvernare axată pe transparenţă, competenţă, cinste şi integritate. Cu alt model, cu alte standarde. Fără politizare. Cu profesionişti. Românii sunt soluţia, nu problema! Resursa umană e principala resursă a României, trebuie mereu pusă în centrul acţiunii guvernului. Agenda noastră – problemele reale, nu imaginea. Un nou model social, dialog social. Un nou model economic – iniţiativa privată şi locuri de muncă pe primul loc! Un model în care, înainte de austeritate, contează relansarea şi creşterea. România are nevoie de o reindustrializare puternică. Banii publici trebuie folosiţi corect şi transparent. Iar avuţia naţională trebuie protejată. O nouă viziune de dezvoltare a ţării. Economia trebuie să promoveze ramuri cu valoare adăugată înaltă. Priorităţi – energie, agricultură, educaţie, sănătate, siguranţa cetăţeanului.

România – partener respectat în UE şi în lume
Nu vom putea continua fără o reformare politică. Fără Parlament reformat. Fără o Constituţie îmbunătăţită. Românii trebuie să se simtă mai reprezentaţi în decizii, în politică, în guvernare. Printre marile proiecte de investiţii 2013-2016 se numără dezvoltarea satului românesc, investiții strategice regionale, dezvoltarea asistenței medicale cu extinderea SMURD, canalizare, electrificare, drumuri, centre sportive, aeroporturi la standarde Schengen, campusuri școlare, licee în mediul rural, locuri de muncă, relaxare fiscală prin creșterea bazei de impozitare, proiecte, programe rurale, politică externă inteligentă. 
   
”Sănătatea are nevoie de o reformă profundă!”
Dialog cu senatorul Iosif Secășan candidat USL pe Colegiul 2 Caraș-Severin la Senatul României

   
– Domnule senator, dumneavoastră ați plecat din PD-L, odată cu cutremurul politic din Caraș-Severin, care, așa cum se știe, s-a repercutat asupra întregului sistem politic. Ce ați avut de reproșat fostului dv. partid?
– La plecarea din PD-L nu am adus reproșuri  Bucureștiului, nici instituțional, nici cuiva personal, dar am fost nemulțumit. E vorba de acele nemulțumiri care m-au făcut să nu pot rezolva la București problemele majore ale județului, mai ales problemele de sănătate. Când m-am întâlnit cu premierul Emil Boc și i-am spus că e prea mult desființarea a trei spitale în Caraș-Severin, el a răspuns că nu se poate amesteca în treaba ministrului de resort, care a avut o comisie de specialiști ce a evaluat performanța și eficiența unităților. Am cerut ca măcar unul dintre spitale să-l lase nereprofilat și am argumentat cât se poate de convingător. Nu am avut reacție, nu am avut ecou. Nu am avut colaborare din partea premierului și nici din partea ministrului Sănătății. Așa cum se știe, la Bozovici, desființarea spitalului a adus cele mai multe nemulțumiri și a creat un gol de asistență medicală spitalicească într-o zonă izolată din punct de vedere geografic. Atunci, gândindu-mă la nevoile oamenilor din Valea Almăjului, am început demersurile, în calitate de senator și de vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Senat, pentru a pune ceva în loc, anume, un Centru Multifuncțional de Sănătate, cu spitalizare de zi, care să suplinească asistența medicală până la redeschiderea spitalului. În urma demersurilor mele, la ministrul Sănătății, am reușit să creăm la Bozovici o alternativă. Am convingerea că în perspectivă, modificarea legislației în sistemul de sănătate va permite și redeschiderea Spitalului din Bozovici, cu reajustările de rigoare. Sper ca în următorii doi ani să redeschidem spitalul din Bozovici, cu internare cu caracter continuu și cu competențe de spital comunal. Almăjenii merită din plin acest lucru și, dacă de curând au un centru multifuncțional, cu cabinete de specialitate, spitalizare de zi, unitate de laborator și de radiologie, redeschiderea  spitalului la un standard de calitate și volum a serviciilor, în măsură să acceseze un contract suficient cu Casa de Asigurări, va repune definitiv în drepturi asistența medicală în Valea Almăjului și, sperăm noi, la un nivel superior de calitate și eficiență. Este ceea ce ne dorim și iată, proiectele noastre politice prind contur.
– Sistemul sanitar românesc trebuie, indubitabil, reformat…
– Am dezbătut în acest mandat sute de inițiative legislative sau amendamente de corecție a pachetului Legii 95 a Sănătății și spre sfârșitul mandatului mi-am dat seama că nu e suficient. Sistemul de sănătate din România are două crize majore: cea financiară – finanțare cronic insuficientă – și de personal, prin exodul specialiștilor spre UE. Dacă mai adăugăm la acestea și deficitul structural și funcțional al Fondului Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, colectare și administrare netransparentă, centralizare și repartizare inechitabilă, precum și monopolul Casei Naționale asupra contractării serviciilor, avem tabloul complex al disfuncționalității sistemului de sănătate și necesitatea imperioasă de reformare. Nu putem proceda la amendarea legislației actuale, ci trebuie să generăm o nouă alcătuire instituțională și legislativă a sistemului. Din punct de vedere financiar, valoarea aproximativă a fondului este de 17,5 miliarde RON. Necesarul ar fi de 25-30 de miliarde de lei, adică să ne apropiem de șase procente din PIB, ca primă intenție, pentru că media în UE este de 9,8 la sută din PIB. Acest lucru se poate realiza prin lărgirea bazei de contributivitate, renunțarea la atitudini populiste, de acordare de gratuități unor diferite categorii socio-profesionale (ele pot fi scutite de plată directă, dar statul se va obliga să depună echivalentul asigurărilor în Fondul Național Unic de Sănătate, FNUS), introducerea asigurărilor private suplimentare și complementare, funcționalitatea taxei clow-back și coplăți rezonabile. În ce privește criza de personal, în primul rând legislația internă să nu mai blocheze accesul absolvenților de studii superioare și medii către instituțiile de sănătate (de pildă OUG 34 din 2009), spitalul trebuie să aibă libertatea de a angaja cel puțin în limita schemei minimale de personal aprobată de Ministerul Sănătății. Spitalul ar trebui să fie o instituție nebugetară, cu autonomie de finanțare și management, iar veniturile medicilor să poată fi acordate în funcție de performanța și volumul muncii, venituri care să constituie unul din motivele rămânerii lor în sistemul medical românesc. Sistem care trebuie să devină sigur, ca perspectivă de dezvoltare și de satisfacție profesională.
Pachetele de servicii medicale trebuie să fie clar definite dar, ca și cost și conținut, în volum și standard. Primul ajutor, serviciile medicale de urgență, vor fi susținute financiar de stat și gratuite pentru toți cetățenii. Pachetul bazal de servicii este cel acordat asiguraților cu plată directă sau indirectă iar pachetul social va fi acordat nevoiașilor, prin introducerea sumei aferente de către stat în FNUS. În fond, reforma trebuie să cuprind atât sistemul de asigurări, cât și structurile prestatoare de servicii. E necesar să păstreze o rețea publică suficientă și acoperitoare, trebuie să dezvolte fenomenul de solidaritate și subsidiaritate, trebuie să introducă parteneriatul public-privat și să faciliteze dezvoltarea structurilor private, iar peste toate acestea să pună pacientul în centrul sistemului, să-i ofere servicii competente și o stare de securitate.
– Sunteți cotat cu șanse evidente la un nou mandat de senator. V-ați întâlnit deja cu foarte mulți oameni în localitățile pe care le-ați străbătut în colegiul dv.. Ce spun ei, cum vă percep alegătorii, ce dorințe au?
– Oamenii au mari greutăți și au nevoi legate în general de administrație și infrastructură. Ei vor confort, alimentări cu apă, canalizare, drumuri bune, locuri de muncă, pace socială. Cei din mediul rural doresc asistență medicală și sprijin pentru agricultură. Mulți dintre ei sunt încredințați că viitoarea guvernare le va rezolva aceste probleme. În ce mă privește, am suficientă experiență să le transmit că se poate, că îi vom reprezenta cu onoare și profesionalism la București. Problemele, dorințele lor, se vor transforma în proiecte legislative și, ulterior, în legi bune pentru ei.
– Încheiați un mandat de senator și, dacă veți fi ales, veți începe altul. Cum vedeți, din punct de vedere politic, dar și profesional, această etapă?
– Acest mandat pentru mine a fost o etapă în plus de cunoaştere a mecanismului statal, a fenomenului politic, funcționarea sistemului  legislativ, relațiile instituționale, dar am fost și dezamăgit de neconlucrarea între partidele politice, între putere și opoziție, pentru obiectivele de interes național major. Raportat la meseria mea de bază, unde fiecare minut contează pentru a duce ceva la bun sfârşit, în politică adeseori nu avem finalizare promptă, iar lucrurile se lungesc uneori fără sens. Prezenţa mea acolo nu o pot cuantifica ca importanță pentru viaţa naţiunii, pentru realizarea obiectivelor statale și consolidarea democrației românești. Cred însă că mi-am făcut datoria cu responsabilitate și conștiinciozitate. Am convingerea că alegerile din 9 decembrie, aducând un parlament majoritar USL și un guvern stabil, deschid calea unei dezvoltări economice pe fond de pace socială și a marilor reforme: o nouă Constituție și reorganizarea administrativ-teritorială, adică regionalizare după modelul Uniunii Europene. Îmi doresc să fiu acolo când toate acestea se vor întâmpla.

Comentarii

comentarii