Acasă Economic Cânepa – planta minune din care nu se aruncă nici rădăcinile, din...

Cânepa – planta minune din care nu se aruncă nici rădăcinile, din care americanii fac whisky

DISTRIBUIȚI

Două dintre cele mai noi întrebuințări ale cânepii sunt sub formă de plastic și de hârtie. Fibra de cânepa măcinată și amestecată cu un liant natural obținut din alge marine are că rezultat un material care poate fi injectat și înlocui 100% plasticul convențional pe baza de hidrocarburi.

De asemenea, utilizarea hârtiei de cânepă ar reduce considerabil defrișările. Pentru fiecare 1,6 ha de pădure necesare pentru obținerea hârtiei, ar fi nevoie de 0,4 ha de cânepă pentru aceeași cantitate. Hârtia de cânepă poate fi reciclată de 7-8 ori pe când cea clasică de 3-4 ori.

Cânepa – o cultură cu utilizări multiple

“Exploatarea cânepii este un domeniu cu potențial și perspective excepționale, de aceea necesită dezbateri ample, așa cum este și aceasta. În perspectivă, voi organiza și eu o dezbatere tot internațională la nivelul ASAS”, atrage atenția prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice București, care cercetează cânepă de 40 de ani și a inventat mai multe soiuri da canabis sativa la SCDA Lovrin.

Conform specialiștilor, substanță numită canabidion (CBD) este una dintre componentele medicinale active principale ale cânepii și face parte dintr-o grupă de substanțe unice ale plantei, numită fitocanabinoizi. Există peste 120 de canabinoizi.

CBD  nu are efecte psihotrope și este cel mai abundent canabinoid, urmat de componentă psihotropă interzisă a cânepii, THC, tetrahidrocanabinol, asociat cu marijuana, care are o concentrație de 30- 40%. Alți canabinoizi sunt CBG, canabigeroli, CBC, canabicromen, și CBN, canabinol.

În domeniul medical, canabidionul  sustanța extrasă din cânepă, se poate utiliza în tratarea sau amelioarea a peste 50 de afecțiuni, dintre care amintim: cancer, accident vascular cerebral, Alzheimer, anorexie, boală Crohn, anxietate, artrită, astm, boli de inima și de ficat, colită, reumatism, inflamații, glaucom, osteoporoză sau colon eritabil etc.

Specialiștii mai spun că nu există niciun medicament aparținând clasei canabinoizilor care să fie aprobat în tratarea durerii. În Europa, medicamentația cu canabinoizi a fost utilizată încă de la sfârșitul secolului XIX în tratarea durerii, a astmului bronșic, a tulburărilor de somn a depresiei și a apetitului scăzut. De aceea utilizarea canepii în sănătate ar trebui să capete o certificare extinsă.

Regulile Uniunii Europene au stabilit că  nivelul de THC (tetrahidrocanabinol) să fie de de 0,02% pentru ca planta canabis sativa să fie cultivată. Soiurile Lovrin 110, Teodora, Armanca și Silvana care se utilizează în România și la Lovrin, recunoscute și de Comisia Europeană și acreditate pentru a fi cultivate, au un THC extrem de scăzut, de 0,01%, fără niciun efect psihotrop.

“În România vorbim de canabis sativa, o cânepă înaltă, cu fibră foarte fină și subțire, utilizată de sute de ani. Aceasta este cu atât mai importantă, cu cât în ultima perioada, se vorbește despre cânepă mai mult în direcția utilizării în medicină și industria alimentară, decât față de ceea ce a însemnat utilizarea ei în industria textilă”, a subliniat prof. Valeriu Tabăra.

Concluzia specialiștilor este că planta nu se află în pericol de a dispărea, așa cum s-ar crede la prima vedere. E adevărat că sunt unele probleme care au fost artificializate puternic în România, în raport cu ceea ce se întâmplă pozitiv la nivel mondial cu cânepă industrială în utilizările ei, în ceea ce privește obținerea uleiului și a medicamentelor.

Acest aspect este cu atât mai important, cu cât planta vine cu dovezi și mărturii existente de acum 6.000 de ani, când extrasele din cânepă se utilizau în medicină de chinezi pentru anestezii locale. Îndemnul specialiștilor a fost că fermierii trebuie să cultive cânepa cu mare încredere, fiindcă au numai de câștigat și, fiindcă aceasta este o ”plantă minune” din care nu se aruncă nimic, nici măcar rădăcinile, din care americanii fac whisky.

 

 

Comentarii

comentarii