Acasă Administraţie Canicula a dat peste cap alimentarea cu apă în Timiș! Peste 2...

Canicula a dat peste cap alimentarea cu apă în Timiș! Peste 2 milioane de litri suplimentați cu cisterna

540
DISTRIBUIȚI

Temperaturile extreme de până la 40 de grade a dat peste cap alimentarea cu apă în unele localități din Timiș. De aceea Aquatim face eforturi deosebite pentru a asigura pe perioada caniculei necesarul de apă îndeosebi în mediul rural, unde volumul distribuit a crescut cu mult peste dublul cantității livrate în mod normal și peste capacitatea proiectată a infrastructurii de apă.

Ilie Vlaicu, directorul general Aquatim, a a explicat că acest consum exagerat pune mari presiuni atât pe rezervele naturale de apă, cât și pe resursele Aquatim. Pentru a nu impune restricții în alimentarea cu apă și pentru a suplimenta cantitatea oferită, Aquatim transportă apă potabilă cu cisternele de la Timișoara către aceste comunități.

Numai în ultimele două săptămâni au fost trimise în județ peste 100 de cisterne, fiecare asigurând câte 20 de tone de apă la un transport. Această procedură presupune alocări mari de resurse umane și financiare. Mai mult, au fost luate măsuri suplimentare pentru diminuarea pierderilor din rețea, pentru depistarea conexiunilor ilegale, a hidrofoarelor montate pe rețea sau a furtului de apă. În această perioadă, echipele Aquatim și-au sporit controalele pe teren pentru identificarea acestor neregularități, dar și pentru depistarea și avertizarea celor care își udă grădinile cu apă din rețeaua publică.

„Cu acest fenomen se confruntă nu doar Aquatim, ci și ceilalți operatori din țară pe perioade de secetă și temperaturi foarte ridicate. Utilizarea apei din rețeaua publică pentru udatul grădinilor și a zonelor verzi este o practică descurajată de legislația în vigoare. Standardele definesc clar ce înseamnă necesarul de apă pentru nevoi gospodărești, precum și debitul specific, de maxim 120 litri pe zi de persoană în mediul rural. Rețelele de distribuție sunt dimensionate conform acestor reglementări, așa că operatorii de apă nu pot acoperi alte nevoi de consum. Cel mai grav este că ignorarea acestei realități poate aduce prejudicii întregii comunități. Astfel, în timp ce unii folosesc apa de la robinet pentru udatul grădinii, vecinii lor pot rămâne fără apă pentru nevoile vitale – băut, gătit, spălat”, a spus Ilie Vlaicu.

Aquatim încurajează și recomandă să se folosească surse alternative pentru udatul grădinilor, de genul: colectarea apei de ploaie în rezervoare, folosirea apei din fântâni și puțuri etc. Dacă nu se fac eforturi de a se reduce consumul de apă potabilă pentru agricultură există posibilitatea ca utilizatorii să fie privați de dreptul vital de a beneficia de minimul de apă pentru spălat, băut și alte necesități zilnice. Mai mult, menținerea rezervelor de apă potabilă și a unei presiuni adecvate în rețea sunt necesare și pentru protecția împotriva incendiilor. Printr-un consum rațional, în special în timpul orelor de vârf, pe perioade de secetă, apa va fi acolo când vom avea nevoie de ea.  CALL-CENTER/ DISPECERAT: 0356 914, program 24/7.

Lucrări în Săcălaz

Marți, 29 iunie, între orele 8–17, în Săcălaz se va executa conectarea conductei PEHD DN 110mm cu OL 90mm pe strada I. Pe durata lucrărilor se va întrerupe furnizarea apei în localitate.

Spălarea rețelei în Remetea

În intervalul 28-30 iunie, zilnic între orele 9-15, în localitatea Remetea Mică se va efectua spălarea și igienizarea rețelei de distribuție. Pe durata lucrărilor se va întrerupe furnizarea apei.

Spălarea conductelor din rețeaua de distribuție urmărește să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și este o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de apă.

La reluarea alimentării cu apă în regim normal este posibil ca la robinete să curgă apă tulbure. Deoarece această perturbare va fi de scurtă durată, recomandăm clienților să nu folosească apa în scopuri menajere, până la limpezirea completă. Rugăm, de asemenea, consumatorii să ia măsuri de stocare a unor cantități de apă care să le acopere necesarul pe perioada anunțată.

 

Comentarii

comentarii