Acasă Cultura Cântăreaţa cheală de Eugène Ionesco în regia lui Alexandru Dabija

Cântăreaţa cheală de Eugène Ionesco în regia lui Alexandru Dabija

DISTRIBUIȚI

La Teatrul German de Stat din Timişoara
Joi, 2 aprilie 2009, ora 19, va avea loc la Teatrul German de Stat din Timişoara premiera spectacolului Cântăreaţa cheală, de Eugène Ionesco, în regia lui Alexandru Dabija.
Piesa, jucată pentru prima dată în anul 1950, la Paris, aduce în prim plan imposibilitatea oamenilor de a comunica şi carenţele propriei identităţi.
Totodată, spectacolul a marcat trecerea de la tradiţia aristotelică a teatrului la teatrul modern, absurd. Directorul teatrului, Lucian M. Vărşăndan, ne-a declarat că aceasta este prima montare a piesei lui Eugène Ionesco de Alexandru Dabija la un teatru timişorean: “Sunt mândru şi recunoscător lui Alexandru Dabija că dă acest credit teatrului nostru şi, după multe întâmplări care nu s-au soldat cu o finalizare, iată că ne aflăm în faţa unui proiect Ionesco.
Cântăreaţa cheală este un spectacol care face să revină dramaturgia lui Ionesco pe scena Teatrului German, în anul centenarului naşterii autorului.
Din acest punct de vedere alegerea textului nu este întâmplătoare.” Alexandru Dabija a montat numeroase spectacole pe scene din ţară şi străinătate, ca de pildă la Bruxelles (Poeme-Theater) şi Berlin (Theater der Welt, Hebbel-Theater), a susţinut workshopuri în Scoţia, Belgia, Marea Britanie şi România, iar montări de-ale sale au fost prezentate în turnee şi festivaluri în Germania, Slovacia, Ucraina, Israel, Rusia, Elveţia ş.a.
Regizorul s-a arătat foarte bucuros să facă parte din spectacolul Teatrului German, menţionând că “deşi întâlnirea cu limba germană nu e uşoară, ea este una fericită, în primul rând, pentru că piesele lui Eugène Ionesco au avut întotdeauna un mare succes în Germania, unde a fost de multe ori jucat în premieră şi a fost primit foarte bine.”
Chiar dacă a mărturisit că nu stăpâneşte bine limba, Alexandru Dabija a mai spus că lucrul cu actorii a fost mai mult decât surprinzător, fiind nişte actori formidabili. “Spectacolul este unul clasic pe text. Avem cam o lună de repetiţii în spate, dar, în afară de nişte probleme tehnice ştiute de toţi, nu am avut altele. Cred că pentru actori este mult mai dificil, dar ne ajută textul. Se potriveşte. Piesa are o mare calitate – e scurtă, durează o oră şi ceva, suportabil pentru toată lumea. Vreau să văd cum trece testul piesa asta după 50 de ani, pentu că vorbeşte despre lucruri valabile şi azi.” 
Spectacolele vor fi supratitrate în limba română, aceasta fiind metoda la care s-a ajuns de comun acord cu Alexandru Dabija, care a numit-o “varianta cea mai apropiată de tipul de expresie al acestui spectacol. Este un text dificil, de care, dacă vrei să te bucuri, ai nevoie de un sprijin. Iar, cum ochiul este mai rapid, cred că e cea mai bună variantă.”
În spectacolul timişorean interpretează actorii: Radu Vulpe, Ioana Iacob, Rareş Hontzu, Isolde Cobeţ, Olga Török şi Boris Gaza. Decorul şi costumele au fost create de George Petre. Parteneri şi finanţatori în proiect sunt Consiliul Local Timişoara, Fundaţia Landului Baden-Württemberg pentru cultura Şvabilor Dunăreni şi Art Act. Următoarele reprezentaţii vor fi vineri, 3 aprilie 2009, ora 19, vineri, 10 aprilie 2009, ora 19, şi marţi, 14 aprilie 2009, ora 19.
Andra JEBELEAN

Comentarii

comentarii