Acasă Sănătate Caraş-Severinul primeşte puţin vaccin antigripal

Caraş-Severinul primeşte puţin vaccin antigripal

DISTRIBUIȚI

Până acum, însă, nu s-a raportat autorităţilor sanitare niciun caz de gripă

Deşi catagrafiile spun că în Caraş-Severin există un număr de aproape 28.000 de persoane ce fac parte din grupe de risc vizavi de potenţiale îmbolnăviri cauzate de virusul gripei şi complicaţiile sale, ceea mai mare cantitate de vaccin antigripal aprobată de Minsterul Sănătăţii pentru judeţ a fost de aproximativ 5.000 de doze. Acestea nu s-au utilizat, însă, în integralitatea lor. De data aceasta, MS a alocat DSP 1.560 de doze de vaccin, ce urmează a ajunge în judeţ în cursul zilei de joi.
Gripa este o boală infecţioasă acută cu un potenţial epidemic crescut, caracteristică sezonului rece, infecţia gripală poate avea un spectru larg de manifestări clinice, mergând de la o uşoară răceală ( simptome de guturai) până la pneumonie severă, în unele cazuri putând duce la decesul bolnavului. Persoanele în vârstă şi foarte tinere, pacienţii cu boli cronice ( respiratorii, cardiovasculare, etc.) sunt predispuse la apariţia complicaţiilor datorate gripei. Cea mai eficientă măsură de control a bolii şi prevenire a apariţiei complicaţiilor este reprezentată de imunoprofilaxia cu vaccinuri gripale, redefinite în fiecare an de către OMS pentru a reflecta modificările antigenice  ale tulpinilor circulante de virus. Grupele populaţionale considerate de risc de a dezvolta complicaţii datorate gripei  şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii  recomandă vaccinarea antigripală, pentru sezonul 2014-2015 identificate în Caraş-Severin sunt:
Persoane cu vârsta cuprinsă  între 6 luni şi 64 ani, în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, virusul HIV. În Caraş-Severin au fost catagrafiate 10.823 de astfel de persoane.
Gravide – 238 în judeţ.
Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar din : spitale, unităţi din ambulatoriu, salariaţi ai instituţilor de ocrotire( copii şi bătrâni), salariaţi ai unităţilor de bolnavi cronici – 3.120.
Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială sau care acordă asistenţa medicală,socială şi de îngrijire la domiciliul persoanelor la risc înalt – 991.
Persoane cu vârsta egală sau peste 65 -12.450
Din  totalul de 27.622 persoane catagrafiate la nivelul judeţului, 12.450 locuitori sunt cu vârste de 65 de ani şi peste.
La întocmirea catagrafiei au fost incluse toate persoanele în vârstă, aflate în instituţiile de ocrotire pentru bătrâni ( Anina, Bocşa, Reşiţa, Caransebeş, Sacu) precum şi personalul care desfăşoară activitatea în aceste unităţi. De asemenea se va repartiza, vaccin în cantitate suficientă pentru unităţile medicale cu profil de boli de nutriţie şi diabet, oncologie, având în vedere faptul că marea majoritate a pacienţilor aflaţi în evidenţa sunt persoane în vârstă . Se va organiza separat vaccinarea antigripală la nivelul secţiei de hemodializă şi a persoanelor seropozitive HIV. De precizat că până în prezent la nivelul judeţului nu au fost raportate cazuri de gripă

Comentarii

comentarii