Acasă Actualitate Caravana Neutralității Climatice M100 se oprește la Timișoara

Caravana Neutralității Climatice M100 se oprește la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Orașele din vestul României se mobilizează pentru atingerea neutralității climatice! Caravana Neutralității Climatice M100 se oprește la Timișoara pentru a încuraja orașele din România să dezvolte planuri de acțiune aliniate cu Misiunea europeană pentru orașe inteligente și neutre climatic.

Conferința M100 de la Timișoara va avea loc pe 9 iulie, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, între orele 09:30 – 15:00. În cadrul Caravanei, vor fi organizate și un laborator de inovare urbană de două zile facilitat de UrbanizeHub și un workshop pentru tineri facilitat de Ordinul Arhitecților din România.

În centrul mișcării internaționale pentru sustenabilitate se află recunoașterea faptului că fiecare parte a societății trebuie să se orienteze către practici mai ecologice.

Având în vedere că peste 75% din cetățenii UE trăiesc în aglomerări urbane, iar acestea sunt responsabile pentru 65% din consumul de energie și 70% din emisiile de CO2 la nivel mondial, rolul orașelor devine crucial în tranziția către neutralitate climatică.

Cetățenii și reprezentanții administrațiilor publice, ai societății civile și ai mediului privat din toată regiunea sunt invitați să participe la Conferința M100 de pe 9 iulie pentru a descoperi oportunitățile pe care orașele le pot accesa prin Platforma M100 și a afla cum se pot implica în proiecte și programe dedicate acestei Misiuni în următorii ani.

Agenda Conferinței M100: Inspirație, proiecte și exemple de bune practici

Pe agenda conferinței se află o serie de prezentări despre Platforma M100 Mirror Mission Cities, oportunitățile de dezvoltare de proiecte și accesarea programelor de finanțare relevante și contextul Misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic.

Programul include și o masă rotundă care va reuni membri ai administrațiilor publice locale din vestul României – atât din orașul-gazdă, Timișoara, cât și din alte orașe din regiune precum Arad, Oradea sau Reșița – dar și un panel cu reprezentanți ai organizațiilor/inițiativelor locale care contribuie la misiunea orașelor sustenabile.

M100 reprezintă un set de instrumente pe care România îl propune ca prim pas în lupta națională cu schimbările climatice. Platforma M100 Mirror Mission Cities oferă orașelor oportunitatea de a se alătura mișcării europene și globale de sustenabilitate.

În urma Apelului deschis până la 15 septembrie 2024, printr-un proces competitiv, 10 orașe cu peste 50.000 de locuitori din România vor fi selectate pentru a beneficia de susținere, expertiză și finanțare în elaborarea planurilor de acțiune pentru neutralitate climatică.

UrbanLab și Workshop De-a Arhitectura: Inovație și educație

Tot în cadrul Caravanei de la Timișoara, concursul de soluții UrbanLab for Green Cities va oferi o platformă participativă pentru inovare urbană, pe durata a două zile. Participanții vor lucra sub îndrumarea unor mentori experimentați pentru a-și dezvolta ideile creative care răspund la problemele urbane actuale.

La final, echipele vor susține prezentări de maxim 10 minute în fața juriului, iar câștigătorii vor fi recunoscuți cu premii care ajung la 2.500 euro.

De asemenea, Ordinul Arhitecților din România, în parteneriat cu Asociația De-a Arhitectura, vor găzdui un workshop pentru tineri pentru a-i informa și motiva în direcția susținerii obiectivelor orașelor inteligente și neutre climatic în comunitățile lor.

Comentarii

comentarii