Acasă Cultura Caravana TIFF 2019: șase seri cu filme gratis în aer liber, la...

Caravana TIFF 2019: șase seri cu filme gratis în aer liber, la gradina de vară Timișoara. Veniți!

682
DISTRIBUIȚI

Caravana TIFF – Festivalul Internaţional de Film Transilvania – ajunsă anul acesta la cea de-a 10-a ediție, revine la Timișoara, între 23 – 28 iulie, cu 6 filme proiectate în festivaluri internaționale și apreciate în întreaga lume.

Publicul cinefil le va putea urmări în aer liber, în Grădina de Vară Capitol, unde proiecțiile vor începe seară de seară de la ora 21:45.

Iubitorii de film vor avea acces gratuit la toate evenimentele incluse în program.

Propunerea Poloniei la Premiile Oscar 2019 deschide serile de cinema în aer liber la Timișoara. Distins la Cannes cu Premiul pentru cea mai bună regie, Cold War spune, într-o manieră stilizată pe ritmuri de jazz și muzică populară poloneză, o poveste de dragoste care reușește să spulbere obstacole dintre cele mai imposibile pe parcursul unui interval de 15 ani.

Filmul este semnat de Pawel Pawlikowski, regizorul peliculei Ida, câștigătoarea Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2015. Miercuri seară, de la 21:45, aflăm care este Secretul fericirii.  

Filmul este debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, o comedie cinică plină de răsturnări de situație care vor ține publicul cu sufletul la gură. După un scenariu scris de Alexandru Popa, firul narativ urmărește doi prieteni care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt. Din distribuție fac parte Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu și Theo Marton.

Biografia legendarei trupe Kino, expusă cu forță și entuziasm în Leto / O vară rock’n’roll, va fi proiectată la Timișoara joi, 25 iulie. Filmul, care vorbește despre protest, libertate și rezistență prin muzică, este un mix poetic de dragoste și tinerețe.

Acesta evocă parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Ţoi (Teo Yoo), realizând astfel un portret de excepție al scenei rock underground din Leningradul acelor ani. Distribuția îi mai include pe Irina Starshenbaum, Roman Bilyk, Anton Adasinsky. Pelicula a avut premiera anul trecut la Cannes, unde a luat premiul pentru cea mai bună coloană sonoră.

Kirill Serebrennikov a câștigat și trofeul Nika pentru cel mai bun regizor în cadrul galei premiilor Academiei Ruse de Film, unde Teo Yoo a fost declarat „descoperirea anului“.

Vineri, pe 26 iulie, timișorenii o vor cunoaște pe Amanda. În cel de-al treilea film al lui Mikhaël Hers, ea este nepoata în vârstă de 7 ani a lui David, interpretat de Vincent Lacoste.

 Acesta duce o viaţă boemă în Parisul zilelor noastre, însă cursul lucrurilor se schimbă brusc în momentul în care sora lui moare într-un atentat terorist, iar el o ia în grijă pe Amanda.

Cei doi construiesc o relaţie plină de tandreţe, în care fiecare învaţă să devină mai bun pe măsura trecerii timpului. Descris de cei de la Screendaily ca fiind un „film profund emoționant, o ecranizare tandră și grațioasă, cu o interpretare incredibilă”, Amanda promite să cucerească inimile tuturor celor prezenți.

Parking, cel mai nou film al regizorului Tudor Giurgiu, considerat „o odă dedicată tuturor visătorilor și cutezătorilor care au părăsit zona de confort a orașului natal pentru a căuta o viață mai bună în altă parte.” (Cineuropa), îi invită pe cinefili să descopere traseul lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002.

Producția, inspirată de bestseller-ul „Apropierea” a lui Marin Mălaicu-Hondrari, va fi proiectată sâmbătă seară, pe 28 iulie, iar sute de timișoreni sunt invitați să descopere povestea de iubire care a cucerit în această vară publicul din întreaga țară.

Ultima seară încheie grandios seria de proiecții în aer liber din Grădina de vară Capitol, cu comedia pariziană Doubles Vies, în regia lui Olivier Assayas, cu Guillaume Canet și Juliette Binoche (Oscar în 1997 pentru rolul din Pacientul englez), în care un editor de succes se vede nevoit să se adapteze la era digitală, în care cărțile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viața pare dictată de rețelele sociale.

Programul TIFF 2019

 Grădina de vară Capitol | 21:45

Marți, 23 iulie

Cold War

r. Pawel Pawlikowski | Polonia, Franţa, Marea Britanie, 88′

Cu: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza, Borys Szyc

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-Al Doilea Război Mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

Miercuri, 24 iulie

Secretul fericirii

r. Vlad Zamfirescu| România, 90′

Într-o seară între prieteni, Tom îşi împinge soţia şi amicul în situaţii mai mult decât absurde, căutând să-i facă să dezvăluie secrete bine păzite. Astfel, cei doi prieteni descoperă că fericirea cuiva este posibilă doar dacă altcineva este nefericit. Pentru că resursele de fericire sunt limitate.

Joi, 25 iulie

Leto / O vară rock’n’roll

r. Kirill Serebrennikov | Rusia, Franța, 126′

Cu: Teo Yoo, Roman Bilyk, Irina Starshenbaum

Biografie a legendarei trupe Kino expusă cu forță și entuziasm, filmul vorbește despre protest, libertate și rezistență prin muzică. Un mix poetic de dragoste și tinerețe, filmul evocă parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Toi (Teo Yoo), realizând astfel un portret de excepție a scenei rock underground din Leningradul acelor ani.

Vineri, 26 iulie

Amanda

r. Mikhaël Hers | Franța, 107′

Cu: Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin, Ophélia Kolb

La 24 de ani, David (Vincent Lacoste) duce o viață boemă în Parisul zilelor noastre. Cursul lucrurilor se schimbă brusc în momentul în care sora lui moare într-un atentat terorist, iar David o ia în grijă pe Amanda, nepoata sa de 7 ani. Lăsând în urmă tragicul eveniment, cei doi construiesc o relație luminoasă, plină de tandrețe, în care fiecare dintre ei învață să devină mai bun pe măsura trecerii timpului.

Sâmbătă, 27 iulie

Parking

r. Tudor Giurgiu | România, 110’

Cu: Mihai Smarandache,  Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Carmen Florescu

Filmul, inspirat de bestseller-ul „Apropierea”, spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002 și care se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlnește pe Maria (Belén Cuesta), chitaristă într-o trupă de jazz.

Duminică, 28 iulie

Doubles vies

r. Olivier Assayas | Franța, 108′

Cu: Juliette Binoche, Guillaume Canet

Pare aproape imposibil să regăsești în același film referințe la Star Wars, Taylor Swift și ideile filosofice ale lui Theodor Adorno, dar Assayas reușește strălucit acest lucru.

Povestea este a unui editor de succes, silit să se adapteze la era digitală, în care cărțile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viața în sine pare să se modeleze zilnic în funcție de social media.

Comentarii

comentarii