Coaliția Votez pentru Sănătate a organizat la Timișoara o dezbatere publică cu autorități locale și regionale și un stand de informare pentru publicul larg, ca parte a campaniei de mobilizare publică Votez pentru Sănătate, prin care societatea civilă solicită o alocare de 9% din PIB pentru Sănătatea Nouă.
Împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale din Timiș, cu reprezentanți ai pacienților și medicilor, reprezentanții Coaliției au discutat despre mecanismul de alocări bugetare pentru acoperirea serviciilor de sănătate la nivel local, soluții alternative de finanțare, infrastructura în sănătate, provocările cu care se confruntă pacienții, rolul medicinii primare, inclusiv la nivel local și provocările personalului din spitalele din Timișoara și alte localități, precum și despre implicarea farmaciștilor mai ales pentru programe de educație și prevenție.
“Pacienții români au nevoie să simtă că beneficiază de îngrijiri la standarde europene, indiferent de locul din care provin, fie că vorbim de București, Timișoara sau alte localități din România, din mediul urban sau rural. Este vital să înțelegem provocările cu care se confruntă nu doar pacienții, ci și medicii, reprezentanții spitalelor și farmaciștii. Doar printr-un efort comun, implicând și autoritățile locale și centrale, putem găsi soluțiile necesare pentru o Sănătate Nouă pentru toți pacienții”, a declarat Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), reprezentant al Coaliției Votez pentru Sănătate.
“Această inițiativă este esențială pentru a fi siguri că următorii 4 ani, care vor fi dificili din punct de vedere bugetar, nu vor afecta și mai mult pacienții români. Milităm pentru găsirea unor soluții și mai ales pentru acces la inovație medicală, la tratamente de ultimă generație, salvatoare de vieți, pentru toți pacienții români”, a declarat Dr. Ioana Bianchi, Director Afaceri Externe, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), organizație membră a Coaliției Votez pentru Sănătate.
În cadrul campaniei, în data de 5 septembrie a fost organizat un stand de informare în centrul comercial Iulius Mall Timișoara, pentru ca publicul larg să poată vota pentru SĂNĂTATEA NOUĂ. Cei care au ajuns la stand au aflat informații despre demersul Coaliției și au putut vedea ce ar însemna o Sănătate Europeană printr-o experiență VR (realitate virtuală). Evenimentul de la Timișoara este cel de-al șaptelea dintr-o caravană de 9 dezbateri la nivel regional și local, prin care Coaliția Votez pentru Sănătate își propune să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru populație și decidenți.
Situația din România:
- 4,5% din PIB este finanțarea sănătății din surse publice în România în 2024, nemodificată față de 2023 și aproape egală cu nivelul din 2018, în timp ce media europeană a cheltuielilor publice pentru sănătate este 9%[1] din PIB.
- Mult prea mulți români mor din cauza unor boli ce ar putea fi tratate sau prevenite. Atât rata mortalității prin cauze tratabile, cât și cea a mortalității evitabile în România se situează cu mult peste mediile UE.[2]
- Speranța de viață a românilor este a treia cea mai scăzută din U.E.: 75,3 ani, față de 80,7 ani, media europeană.[3] Un român ajuns la 65 de ani, fie bărbat, fie femeie, mai are în față doar 4 ani de viață sănătoasă[4], de două ori mai puțin față de media europeană.
- Pentru români, sănătatea este o prioritate: 99% dintre români consideră că sănătatea trebuie să fie o prioritate pe agenda publică, potrivit studiului „Sănătatea ca prioritate în România”.[5]
Manifestul campaniei Votez pentru Sănătate prevede 9 principii cheie:
- Finanțare
- 9% pentru Sănătatea Nouă. Alocarea adecvată a bugetului pentru sănătate: 9% din Produsul intern brut (PIB).
- Eficientizarea finanţării sănătăţii și a colectărilor la fondul de asigurări de sănătate.
- Transparentizarea cheltuielilor din Sănătate și folosirea unor indicatori de performanță. Este important să implementăm sisteme care să conducă la politici în domeniul sănătății bazate pe dovezi.
- Abordare proactivă și multianuală a modului de finanțare a sănătății. Sănătatea și inovația medicală sunt investiții în Sănătatea Românilor.
- Pacienți
- Pentru pacienți, fiecare zi contează! Accesul timpuriu la servicii de prevenție și diagnostic, la servicii medicale și la medicamentele și tehnologiile medicale salvatoare de vieți este vital.
- Reducerea deceselor cauzate de bolile prevenibile și tratabile pentru a atinge o speranță de viață la nivelul european, prin educație, prevenție, management corect de caz, acces la timp la tratament inovativ, în cazul bolilor cu impact major.
- Digitalizarea sănătății.
- Medici
- Personalul medico – sanitar trebuie să rămână în România.
- Redefinirea și valorizarea rolului medicilor și farmaciștilor! O valorizare mai mare a medicinii primare și reducerea presiunilor asupra personalului din spitale. Consolidarea și revalorizarea rolului farmaciștilor în cadrul sistemului de sănătate.
[1] https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/hlth_sha11_hf__custom_9549076/default/table?lang=en
[2] https://www.oecd.org/publications/romania-profilul-sanatatii-in-2023-37ca855a-ro.htm
[3] https://www.oecd.org/publications/romania-profilul-sanatatii-in-2023-37ca855a-ro.htm
[4] Indicator al speranței de sănătate care combină informații privind mortalitatea și morbiditatea (prevalența populației care suferă de o boală sau o afecțiune medicală)
[5] „Sănătatea ca prioritate în România”, realizat de ISRA Center (membru al Coaliției Votez pentru Sănătate), în luna octombrie 2019