Acasă Actualitate Care e situația apelor, duminică, în Timiș și Caraș-Severin?

Care e situația apelor, duminică, în Timiș și Caraș-Severin?

DISTRIBUIȚI

Duminică, 26 decembrie, Administrația Bazinală de Ape Banat Timișoara a informat că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate precipitații abundente în județul Caraș-Severin și în zona montană, din Timiș, cu depășiri ale cotelor de părare și au produs inundații.

Aceste fenomene au avut loc la stația hidrometrică (sh) Poiana Mărului, pe râul Șucu (bazinul Bistra) de 48,6 l/mp, la sh Dalboșeț (râul Nera) de 38,1 l/mp și la sh Voislova, pe râul Rusca (bazin Bistra) de 35,1 l/mp.

Precipitații abundente au fost și în zona montană din județul Timiș:la sh Nădrag, pe râul Nădrag, (bazinul Timiș) de 43,3 l/mp și la sh Luncani, pe râul Bega, de 34,7 l/mp.

În urma acestor ploi căzute, precum și a cedării apei din stratul de zăpadă, la orele 14.00 se înregistrau depășiri ale cotelor de apărare în bazinele hidrografice:

Bistra-la sh Voislova (pe râul Rusca) avem Cota de Atenție depășită cu 34cm (CA+34 cm), la sh Poiana Mărului (pe râul Șucu), CA+6 cm, la sh Obreja (pe râul Bistra), Faza I +57 cm (ora 12.00)

Sebeș-la sh Turnu Ruieni (pe râul Sebeș), CA+7 cm.

Pe cursurile de apă neîndiguite, vorbim de Cote de Apărare, respectiv: Cote de Atenție (CA), Cote de Inundație (CI) și Cote de Pericol (CP).

Pe cursurile de apă îndiguite, vorbim de Faze de Apărare, respectiv: Faza I (F I), Faza II (F II)și Faza III (F III).

Specialiştii #ABABanat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă din întreg spaţiul hidrografic Banat.

”Recomandăm populației să nu circule prin zonele aflate sub atenționare și să nu desfășoare activități în ape sau în preajma apelor”, atenționează Sorina Neaga.

Foto: râul Bistra, la sh Obreja/ABA Banat

Avertizarea hidrologică a fost prelungită! Situația actuală.

Ca urmare a ploilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării se actualizează avertizarea hidrologică emisă de INHGA:

COD PORTOCALIU

În intervalul 26.12.2021 ora 12:00 – 27.12.2021 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice:

Bega – bazin superior amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Balinţ (judeţul Timiş),

Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş).

COD GALBEN

În intervalul 26.12.2021 ora 12:00 – 28.12.2021 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice:

Bega – bazin amonte S.H. Balinţ şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Balinţ (judeţul Timiş),

Timiş, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş),

Caraş, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş-Severin),

Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş-Severin).

 

Comentarii

comentarii