Acasă Actualitate Care este legătura între proverbele românești și filozofie? Cercetătorii au dat răspunsul,...

Care este legătura între proverbele românești și filozofie? Cercetătorii au dat răspunsul, joi, la Academia Română Timișoara

DISTRIBUIȚI

Care este legătura între proverbele românești și filozofie? În aula Academiei Române Timișoara, de pe bv. Mihai Viteazu nr. 24, prof. Crișu Dascălu, director onorific al Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu“, a susținut, joi, conferința cu tema: „Proverbele – o etică populară“, alături de academician Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române și de academician Ion Boldea, profesor emerit al Universității Politehnica Timișoara.

Tema simpozionului reprezintă readucerea, după nu puțini ani, în dezbatere științifică a unei componente esențiale a culturii noastre orale, care a trezit, începând cu mijlocul secolului al XIX-lea, interesul îndreptățit al folcloriștilor.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de academicianul Dan Dubină, președintele filialei din Timișoara, care a prezentat informații utile despre proveniența, vechimea și definițiile proverbelor și despre felul cum au fost ele valorificate și tezaurizate de specialiștii români de-a lungul timpului.

Academicianul Ion Boldea a situat proverbele în tradiția noastră populară și a făcut precizări în legătură cu relațiile dintre etică și valori, dintre virtuți și oportunități, dintre bine și rău, așa cum sunt ele relevate în textele paremiologice. În continuare, a oferit o inteligentă selecție a unui mare număr de proverbe din cea mai cuprinzătoare antologie întocmită de Iuliu Zane în anul 1912. Fiecare proverb a fost comentat printr-o potrivită situare în contextul său firesc, nu fără a-i fi raportat sensul încorporat în el la contemporaneitate.

 Academicianul Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, a abordat proverbele din unghi filosofic și a estimat că deocamdată este dificil ca un material așa de bogat  și de divers să poată fi interpretat sistematic. Situând proverbele în zona mai cuprinzătoare a textelor lapidare, a dezvoltat considerații filosofice despre fragment ca manifestare a genului retorico-aforistic și literar deopotrivă, propunând pentru întâia oară încorporarea fragmentarului în aria de interes științific.

Prof. univ. dr. Crișu Dascălu, director onorific al Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, a întreprins o cercetare minuțioasă a proverbelor românești, în care a discutat diferențele dintre cultura orală și cea scrisă, dintre proverbe și celelalte forme gnomice, despre apariția și funcționarea proverbelor, despre contractul paremiologic, care poate fi acceptat ori respins de destinatar. Proverbele fac parte din patrimoniul nostru cultural, care trebuie ocrotit  și valorificat cu pricepere și devotament.

Ultima parte a simpozionului a fost dedicată dialogului cu numeroșii invitați din Timișoara, din alte localități, dar și de peste hotare (Serbia), care au participat fie direct, fie on-line.  

Comentarii

comentarii