Acasă Actualitate Care sunt revizuirile Directivei Uniunii Europene privind fumatul şi produsele din tutun?

Care sunt revizuirile Directivei Uniunii Europene privind fumatul şi produsele din tutun?

DISTRIBUIȚI

foto noua directiva antifumat revizuita Principalele elemente ale noii Directive a Uniunii Europene privind fumatul şi produsele din tutun, adoptată în decembrie 2012, prevăd revizuiri majore ale vechii directive. Adoptarea propunerii este preconizată pentru 2014 şi va intra în vigoare din 2015-2016 – a informat europa.eu.

70 de substanţe care cauzează cancer

Principalele domenii abordate sunt:

1. Etichetarea şi ambalarea: toate pachetele de ţigarete şi tutun de rulat trebuie să conţină o avertizare de sănătate ilustrată, combinată cu text, care să acopere 75% din partea anterioară şi posterioară a pachetului şi nu pot să poarte elemente promoţionale. Informaţiile actuale privind gudronul, nicotina şi monoxidul de carbon, care sunt percepute ca înşelătoare, se înlocuiesc cu un mesaj de informare, amplasat pe partea laterală a pachetului, conform căruia fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer. Statele membre au în continuare posibilitatea să introducă ambalaje generice în cazuri justificate în mod corespunzător.

2.Ingredientele: va fi introdus un format de raportare electronic pentru ingrediente şi emisii. Propunerea prevede interzicerea ţigaretelor, a tutunului de rulat ţigări şi a produselor din tutun nefumigene care au arome caracteristice, precum şi interzicerea produselor cu un grad mare de toxicitate şi un potenţial mare de dependenţă.

Comerţul ilicit de ţigări

3.Produsele din tutun nefumigene: se menţine interdicţia privind produsele din tutun pentru uz oral (tutun snus), cu excepţia Suediei, care beneficiază de o derogare. Toate produsele din tutun nefumigene trebuie să poarte avertismente de sănătate pe principalele suprafeţe ale pachetului, iar produsele cu arome caracteristice nu pot fi comercializate. Noile categorii de produse din tutun necesită o notificare prealabilă.

4.Extinderea domeniului de aplicare al directivei: produsele care conţin nicotină (de exemplu, ţigaretele electronice) sub un anumit prag de nicotină sunt permise pe piaţă, dar trebuie să poarte avertismente de sănătate; peste acest prag, astfel de produse sunt permise numai în cazul în care sunt autorizate ca medicamente, precum terapiile de substituire a nicotinei. Ţigaretele din plante vor trebui să poarte avertismente de sănătate.

5.Vânzările transfrontaliere la distanţă: sunt prevăzute o notificare pentru vânzătorii cu amănuntul prin internet şi un mecanism de verificare a vârstei pentru a garanta că produsele din tutun nu sunt vândute copiilor şi adolescenţilor.

6.Comerţul ilicit: sunt prevăzute un sistem de urmărire şi localizare şi caracteristici de securitate (de exemplu, holograme) pentru a garanta că sunt comercializate în UE numai produsele care sunt conforme cu directiva.

Proces şi termene

Propunerea a fost adoptată în decembrie 2012, în urma unei consultări ample a părţilor interesate, inclusiv a unei consultări publice care a generat 85.000 de răspunsuri. În timpul pregătirii, a fost efectuată o evaluare detaliată a impactului, care a examinat efectele economice, sociale şi de sănătate ale mai multor opţiuni de politici avute în vedere. Mai multe studii externe au fost comandate în timpul procesului.

În etapa următoare, propunerea va fi discutată în Parlamentul European şi în Consiliul de Miniştri.

Comentarii

comentarii