Acasă Actualitate Carnaval Renascentist la Gyula – FOTO

Carnaval Renascentist la Gyula – FOTO

DISTRIBUIȚI

Din ştrandul termal direct în cetatea gotică
Cei care au fost în acest weekend la Gyula au avut ce vedea. Pe lângă băile termale deja celebre, acolo a avut loc, în perioada 5-7 februarie, cea de-a VII-a ediţie a Carnavalului Renascentist. Mulţi sunt deja familiari cu această localitate lipită de graniţa cu România. Din Timişoara faci 130 de kilometri până să ajungi la Gyula. Treci prin Arad, o iei spre Chişineu-Criş şi ieşi din ţară pe la vama Vărşand. Cum ai ieşit din ţară şi intri în Ungaria păşeşti direct în Gyula – locul unde mulţi români vin aproape în fiecare weekend, pentru a beneficia de binefacerile băilor termale. În interiorul ştrandului, contra unei taxe de intrare de 2130 de forinţi, vei găsi tot felul de bazine cu apă termală.

{vsig}galerie/gyula{/vsig}

Fie că e o piscină cu apă la 36 de grade sau alta cu apă nu atât caldă.

Apă caldă şi fulgi de nea
Bazinele sunt interioare, dar şi exterioare. Oricum, în această perioadă, baza se pune în cele interioare. Totuşi, în weekendul ce tocmai a trecut, la ştrandul termal din Gyula funcţiona şi un bazin exterior cu apă caldă. Intrarea în acest bazin se făcea din interior şi mergând prin bazin ajungeai la partea exterioară, unde aveai şansa să stai în apă caldă în timp ce pe umerii oamenilor din bazin îşi făceau loc fulgii de nea. Ştrandul termal are şi alte bazine în exterior, dar acestea, momentan, sunt închise, deoarece timpul prea rece nu permite deschiderea lor. Oricum, sunt destule de făcut şi în interior, bazine sunt destule, de diferite forme, unde se poate înota, unde se poate sta, cu multiple jeturi de apă, care-ţi fac masaj şi multe alte lucruri.

Potcoave şi cavaleri cu sabia în teacă
În weekendul ce a trecut, însă, un eveniment deosebit a avut loc chiar la ieşirea din ştrandul termal din Gyula. Este vorba despre Carnavalul Renascentist de la Gyula. Acest eveniment a ajuns la cea de-a VII-a ediţie în oraşul balnear istoric al Ungariei. Cum ieşi din ştrand, dai cu ochii de cetate, locul unde s-au petrecut multe evenimente în timpul acestui carnaval. În jurul cetăţii şi pe drumurile învecinate puteai vedea cavaleri din vremuri apuse, cu săbiile în teacă sau călăreţi veniţi parcă din alte epoci. Pe cărarea ce ducea la cetate puteai cumpăra diverse lucruri sau îţi puteai astâmpăra pofta de mâncare sau vin. Dacă veneai cu… calul, prezenţi erau şi cei care făceau potcoave pe loc.

Paradă cu făclii şi prezentare de catapulte
Într-o clădire din vecinătatea cetăţii se desfăşurau momente artistice şi tot felul de ateliere. Meşterii făureau obiecte din lemn, iar prinţi şi prinţese erau pe scenă, pentru a oferi publicului o scenetă care să-i introducă în atmosfera vremurilor în care domnişoarele purtau fuste cu crinolină şi cavalerii aveau sabia la şold. Dacă vroiau şi mai mult, ba chiar să se asemene cu aceste personaje reînviate din vremuri trecute, oamenii puteau să-şi închirieze o ţinută de festival, de prinţ, prinţesă, sau alte costume. Dacă nu, măcar puteau face o poză băgându-şi capul printr-o gaură dintr-un carton unde erau desenaţi prinţi şi prinţese. În cetatea gotică, aflată chiar în faţa ştrandului termal, erai întâmpinat, de asemenea, de cântăreţi din ale căror instrumente izvora muzică medievală. Oameni din toată părţile şi de multe naţionalităţi s-au adunat la acest festival. A fost şi o paradă cu făclii, scamatorii, prezentări de catapulte şi arme medievale, dansuri medievale şi alte lucruri care se făceau în acele vremuri.

 

Comentarii

comentarii