Acasă Economic Carpatair medaliată la Berlin cu IATA Platinum Certificate

Carpatair medaliată la Berlin cu IATA Platinum Certificate

479
DISTRIBUIȚI

Carpatair, compania aeriana full-service cu hub la Timişoara, a fost medaliată de IATA cu Certificatul de Platină pentru proiectul BCBP (Bar Coded Boarding Pass – Carte de Îmbarcare cu Cod de Bare). Premierea s-a realizat în cadrul Adunării Generale Anuale IATA, care a avut loc la Berlin la începutul lunii iunie, şi recompensează implementarea completă de către 41 de linii aeriene din întreaga lume, dintre care 10 din Europa, a cărţilor de îmbarcare cu cod de bare pentru toate zborurile operate. Carpatair este singura companie din România medaliată pentru proiectul BCBP.
BCBP  este o carte de îmbarcare care permite pasagerilor să se înregistreze singuri pentru zbor, fiind o alternativă la cartea clasică de îmbarcare cu bandă magnetică care impune pasagerilor să treacă pe la ghişeul de check-in. Înlocuirea benzii magnetice cu codul de bare permite pasagerului să îşi tipărească singur cartea de îmbarcare, fie în cadrul chioşcurilor de self check-in localizate în aeroport, fie din orice altă locaţie cu acces la internet. De asemenea, codul de bare poate sa fie citit şi de pe telefonul mobil, ceea ce înseamnă flexibilitate maximă pentru pasager.
„Termenul stabilit de IATA pentru implementarea în proporţie de 100% a cărţilor de îmbarcare cu cod de bare este sfârşitul anului 2010. Suntem prima linie aeriană din România care a implementat cartea de îmbarcare cu cod de bare pe toate rutele sale – în Romania, Moldova, Ucraina, Germania, Italia, Grecia şi Ungaria” a declarat Nicolae Petrov, Preşedintele Carpatair în cadrul Adunării de la Berlin.
Pentru ca BCBP-ul să fie pe deplin funcţional, este nevoie de o sincronizare între aeroporturi şi liniile aeriene, deoarece aeroporturile sunt cele care pun la dispoziţie echipamentele necesare emiterii şi citirii cărţilor de îmbarcare cu cod de bare. Pe de altă parte, este nevoie ca şi punctele de control securitate din aeroporturi să accepte cărţile de îmbarcare cu cod de bare sau electronice, în cazul în care check-in-ul este făcut pe telefonul mobil. Proiectul BCBP face parte dintr-o iniţiativă ampla a IATA de simplificare a procedurilor în transportul aerian şi oferirea de servicii mai confortabile şi mai simple pasagerilor. Proiectul a fost iniţiat în anul 2006, ca una dintre etapele iniţiativei IATA numită „Simplifying the Business” prin care se impuneau membrilor anumite termene de implementare de noi tehnologii pentru a îmbunătăţi serviciile, dintre care pe prim plan s-a situat introducerea biletelor electronice în proporţie de 100%. De asemenea, în 2006, Carpatair a fost prima companie aeriană românească care a implementat biletele electronice standard IATA pe zborurile sale. În prezent, BCBP este în fază de implementare în cadrul a peste 220 de companii aeriene şi în mai mult de 500 de aeroporturi, care asigură o acoperire de 86% din totalul transportului aerian global. Certificatul de Platină pentru proiectul BCBP a mai fost acordat companiilor: United Airlines, El Al SAS – Skandinavian Airlines, LOT Liniile aeriene Poloneze, SriLankan Airlines, Croaţia Airlines, Bulgaria Air, Air Namibia şi Binter Canarias.

Comentarii

comentarii