Acasă Actualitate Cartea „Străinul din interior” de Victor Neumann, publicată în limba sârbă la...

Cartea „Străinul din interior” de Victor Neumann, publicată în limba sârbă la Belgrad

DISTRIBUIȚI

Lucrarea „Străinul din interior. <Dosarul> versus biografia personală”, semnată de istoricul și profesorul Victor Neumann, a fost publicată în limba sârbă de Editura Academiei Sârbe de Științe ale Educației din Belgrad. Volumul apare cu un cuvânt înainte semnat de prof. Armin Heinen de la Universitatea din Aachen, membru al Academiei Europei, și cu o postfață scrisă de reputata profesoară Grozdanka Gojkov, membră a Academiei Sârbe de Științe ale Educației și fost rector al Școlii Pedagogice Superioare din Vršac.

Profesorul Victor Neumann adresează mulțumiri doamnei academician Grozdanka Gojkov pentru analiza profundă și comentariul valoros din postfață, precum și pentru recomandarea lucrării în rândul studenților și cadrelor didactice din domeniul științelor umaniste din Serbia. De asemenea, autorul subliniază rolul esențial jucat de profesorul Miodrag Milin în susținerea unei cooperări academice româno-sârbe durabile și semnificative.

În postfața cărții, prof. Grozdanka Gojkov evidențiază caracterul profund și necesar al lucrării:

„Cartea «Străinul din interior» de Victor Neumann este o mărturie a timpului trecut, a conservării până astăzi a trăsăturilor autoritare ale fostului sistem social-politic românesc. Scrisă într-un stil academic, cartea contextualizează și explică în ce constau discriminările și actele de represiune în regimurile totalitare.”

Autoarea postfeței atrage atenția asupra actualității temelor tratate de Neumann și a impactului pe care acestea îl pot avea asupra domeniilor precum istoria, psihologia, pedagogia, sociologia și filosofia educației.

Lucrarea este descrisă ca fiind un studiu de caz și o radiografie a societății românești post-totalitare, marcând eșecul tranziției către o democrație autentică și evidențiind persistența unor practici și mentalități moștenite din trecut.

Această traducere și publicare în limba sârbă marchează nu doar o recunoaștere internațională a valorii lucrării, ci și o consolidare a dialogului cultural și științific între România și Serbia.

Comentarii

comentarii