Acasă Cultura Cartea zilei la Timișoara: Când femeile conduceau lumea sau despre femeile faraon...

Cartea zilei la Timișoara: Când femeile conduceau lumea sau despre femeile faraon ale Egiptului

742
DISTRIBUIȚI

Cartea zilei la Timișoara: Când femeile conduceau lumea. Șase regine ale Egiptului, de Kara Conney, editura Litera, 2021. Traducere de Carmen-Iulia Bourceanu. Volumul îl găsiți la librăria La două bufnițe.

În peisajul politic de azi, femeile aflate în posturi de conducere sunt puține. Dar cu mii de ani în urmă, în Egipt, femeile aveau autoritatea, controlând statul autoritar ca brokeri de putere în vreme de război sau de pace. Chiar și cu tot acest succes, maestrele în ale politicii erau folosite la fel de des ca pioni într-o societate patriarhală.

Beneficiind de o cercetare meticuloasă și de talent de povestitor, cunoscutul profesor de egiptologie de la UCLA Kara Cooney dezvăluie viețile a șase femei remarcabile care au deținut puterea: Merneith, Neferusobek, Hatșepsut, Nefertiti, Tausret și Cleopatra. Pe parcursul a mii de ani, ne dezvăluie Cooney, aceste femei faraon au controlat statul autoritar egiptean în calitate de conducători, solicitându-li-se adesea de către cetățeni să păstreze unitatea și pacea țării.

Relatarea lui Cooney nu seamănă cu nici o altă poveste despre Egipt pe care ați citit-o înainte. Într-o vreme în care locul femeii în politică nu a fost nicicând mai controversat, Kara Cooney ne arată de ce puterea feminină a contat atât de-a lungul mileniilor, acum mai mult ca niciodată.

 

Comentarii

comentarii