Acasă Cultura Cartea zilei la Timișoara! Fascinanta lucrare științifică Ideologie și Fantasmagorie, autor istoricul...

Cartea zilei la Timișoara! Fascinanta lucrare științifică Ideologie și Fantasmagorie, autor istoricul Victor Neumann

816
DISTRIBUIȚI

Cartea zilei la Timișoara este fascinanta lucrare științifică intitulată ”Ideologie și Fantasmagorie”, scrisă de prof. univ. dr. Victor Neumann și apărută la editura Polirom din Iași.

Filosoful Andrei Cornea, profesor la Universitatea din Bucureşti, președinte GDS, a făcut o scurtă prezentare a volumului în Observator Cultural.

„Recenta carte (Ideologie şi Fantasmagorie, Polirom, 2001) a istoricului Victor Neumann strînge o suită de eseuri semiautonome care, sub aspectul perioadei şi al domeniului studiate, se întind de la epoca şi teoriile lui Herder şi pînă la programul Proclamaţiei de la Timişoara din 1990.

Nu-i puţin şi nu-i nici lipsit de oarecare curaj să intersectezi între coperţile aceluiaşi volum, să zicem, filoanele austro-marxismului cu teoriile extremei drepte din România interbelică, ori federalismul lui A.C. Popovici sau Karl Renner de dinainte de 1914, cu naţionalismul iacobin al lui Kossuth de la 1848.

Neumann are acest curaj, iar finalitatea imediată a demersului acesta istorico-comparativ apare cu limpezime: o denunţare a naţionalismului, mai ales în variantele sale central şi sud-est-europene, centrate în jurul mitologicului Volk, al exaltării „naţiunii etnice“, considerată omogenă în interior şi autosuficientă faţă de exterior, şi, ca atare, adesea ostilă modernizării, urbanizării şi occidentalizării…Victor Neumann nu dă sentinţe, nu impune cititorului ce să creadă; explicit, el rămîne credincios „obiectivismului“ stilistic şi conceptual al istoricului profesionist…”.

 

Comentarii

comentarii