Acasă Cultura Cartea zilei la Timișoara: Istoria literaturii române contemporane. 1990-2020

Cartea zilei la Timișoara: Istoria literaturii române contemporane. 1990-2020

581
DISTRIBUIȚI

Cartea zilei la Timișoara este Istoria literaturii române contemporane. 1990-2020, scrisă de Mihai Iovănel, apărută la editura Polirom chiar în 2021 și se poate găsi La două bufnițe.

„Cartea de faţă este prima istorie a literaturii române din postcomunism. Se numeşte Istoria literaturii române contemporane ca omagiu adus lui E. Lovinescu, care a publicat două istorii exemplare cu acest titlu, dar şi pentru a repara o neînţelegere cu privire la semnificaţia de azi a sintagmei «literatură contemporană».

Majoritatea istoriilor publicate în ultimele decenii în România exclud – din lipsă de interes sau de receptivitate – tocmai literatura recentă, literatura care se scrie în prezentul lor. Desigur, este mai comod şi mai prudent să propui o listă canonică abia după ce timpul şi-a desăvîrşit acţiunea de filtrare şi cristalizare.

Am preferat să risc, inclusiv mizînd pe o abordare care nu mai discerne în literatură doar «esteticul», în sensul îngust construit de tradiţia critică românească din ultima jumătate de secol. Deşi cartea poartă subtitlul 1990-2020, recunoscînd rolul avut de căderea comunismului în formarea unei noi perioade literare, limita ei inferioară este ancorată în anii ’80, cu filamente pînă în anii ’60-’70 sau chiar mult mai devreme, în secolul al XIX-lea.

Cartografierea politică, ideologică şi culturală a celor trei decenii care au trecut de la căderea comunismului în România este combinată cu o panoramare pe genuri detaliată şi cu o cercetare a relaţiilor transnaţionale ale literaturii române contemporane.”, explică  Mihai Iovănel.

 

Comentarii

comentarii