Acasă Cultura Cartea zilei, la Timișoara: ”Lugojul în nesfârșirea clipei”, autor Vasile Bogdan

Cartea zilei, la Timișoara: ”Lugojul în nesfârșirea clipei”, autor Vasile Bogdan

DISTRIBUIȚI

Cartea zilei, la Timișoara, miercuri 20 aprilie, este ”Lugojul în nesfârșirea clipei” – autor Vasile Bogdan, aflată la ediția a doua, revăzută și adăugită.

Despre acest extraordinar volum, Constantin T. Stan a scris astfel, în prestigioasa revistă de cultură Actualitatea literară:

”Cert este că volumul cuprinde episoade fundamentale pentru reconstituirea istoriei culturale a Lugojului, acel Lugoj profund de care cei ce dețin pâinea și cuțitul par să se îndepărteze cu nonșalanță într-un ritm tot mai alert.

Interviurile, crochiuri „desenate” cu har de Vasile Bogdan (o adevărată galerie de personaje în ipostaze inedite, documente de o inestimabilă valoare pentru cei ce se vor încumeta să schițeze cândva o istorie culturală a Lugojului), ni-i înfățișează pe Mihai Brediceanu, Gelu Barbu, Traian Grosavescu, Mircea Belu, Pius Brînzeu, Cornel Petrassevich, Aurel Ciupe, Clara Peia, Zeno Vancea, György Kurtág, Franz Metz, Gelu Stan: vii, actuali și exemplari.

Un adevărat microcosm, un univers spiritual condensat, esențializat, care sfidează imuabilele legi temporale, secvențe cinematografice care descompun și, mai apoi, recompun timpul. O succesiune fascinantă de povești adevărate (desprinse parcă din O mie și una de nopți) care, prin tonul franc, frust, fluent, animat, recompun logica unor timpuri glorioase revolute”.

 

Comentarii

comentarii