Acasă Cultura Cartea zilei la Timișoara: Scriitori la poliție, coordonată de Robert Șerban –...

Cartea zilei la Timișoara: Scriitori la poliție, coordonată de Robert Șerban –  umor, duioșie, umanitate !

DISTRIBUIȚI

Cartea zilei la Timișoara este Scriitori la poliție, coordonată de Robert Șerban, la editura Polirom din Iași, o carte care exprimă umor, duioșie, umanitate – toate în doza potrivită acestor zile agitate pentru scriitori și polițiști, oameni și zei.

Volumul reunește amintiri cu polițiști actualizate de Lavinia Bălulescu, Lavinia Braniște, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Oxana Silviu Dachin, Peter Demény, Sorin Gherguț, Ioan Groșan, Florin Iaru, Nora Iuga, Florin Lăzărescu, V. Leac, Ștefan Manasia, Viorel Marineasa, Ioan T. Morar, Bogdan Munteanu, Ioana Nicolaie, Veronica D. Niculescu, Radu Paraschivescu, Bogdan O. Popescu, Alexandru Potcoavă, Daniela Rațiu, Adrian G. Romilă, Radu Sergiu Ruba, Doina Ruști, Ana Maria Sandu, Simona Sora, Moni Stănilă, Robert Șerban, Pavel Șușară, Simona Tache, Marcel Tolcea, un cristian, Mihail Vakulovski și Radu Vancu.

Robert Șerban a explicat: ”În urmă cu fix 6 ani, apărea cartea asta faină, în care 34 de scriitori povestesc despre ce scrie-n titlu. Cu noroc, încă se mai găsește. Mie mi-a fost ca un talisman – cum mă oprea un agent și-o vedea pe bordul mașinii (unde e lipită cu “picătura”), cum zâmbea pe sub cozoroc, dădea din mână și zicea: Circulați, circulați! Ceea ce vă doresc și vouă”.

Cu toții avem amintiri mai mult sau mai puțin plăcute despre întîlniri cu oamenii în uniformă, dar cele mai frumoase povești despre polițiști vin, cu siguranță, de la scriitori. Momente comice sau de-a dreptul tragice, ieșiri ingenioase din situații critice sau autodenunturi involuntare, pe toate le gășiți în Scriitori la poliție, o carte care reunește declarații pe proprie răspundere ale oamenilor de litere despre ciocnirile lor cu oamenii legii.

„Am auzit, de-a lungul timpului, multe povești născute din intersecția scriitorilor cu oamenii legii, spuse de primii. Majoritatea cu haz. Toate cu tilc. De ce n-ar stă o parte dintre ele într-o carte? De ce să nu aflăm noi cum relaționează cele două categorii sociale cînd au contact una cu altă? Așa că am invitat scriitori din generațîi diferite să dea cu subsemnatul despre întîlnirile lor cu poliția. Sau cu miliția. Și au făcut-o. Nu știu dacă doamnele autoare și domnii autori din această carte chiar au pățit ceea ce povestesc ori se joacă nițel cu imaginația. Domniile lor se jură că totul e întocmai cum scrie aici. Eu, unul, ii cred. Și, oricum, atît timp cît există poliție care să stabilească ce este și ce nu este adevărat, nouă, celorlalți, nu ne rămîne decît să stăm liniștiți la locurile noastre. Și să facem un lucru brav: să citim”, mai explica Robert Șerban.

 

 

Comentarii

comentarii