Acasă Cultura Cartea zilei, la Timișoara: volumul de proză Pas de deux, autori Viorel...

Cartea zilei, la Timișoara: volumul de proză Pas de deux, autori Viorel Marineasa și regretatul Daniel Vighi

DISTRIBUIȚI

Cartea zilei, la Timișoara este volumul de proză scurtă Pas de deux, autori regretatul Daniel Vighi și Viorel Marineasa, o combinație de temperamente literare pe care prof. Adriana Babeți o descrie astfel:

„Sunt doi. Doi prieteni vechi, doi scriitori. Fiecare cu proza lui, cu stilul lui de a trăi, de a păşi prin literatură, de a povesti. Şi, până la un punct, fiecare cu volumele lui. Dar, la un moment dat, au fost îndemnaţi să se întâlnească în pagină şi să compună la patru mâini. Sau să păşească în doi, ca într-un balet. Un pas de deux, dar fără reguli fixe, ca în dansul clasic, ci doar cu dorinţa de a fi împreună, plini de încredere unul în altul. Îşi dau teme, personaje, locuri, lucruri, despre care deapănă amintiri, fiecare pe limba lui, cu stilul lui.

Vighi, cu neastâmpărul său unic, de copil mare, mereu uimit de cum arată lumea, mereu ghiduş, cu frazele de neoprit. Marineasa, cu ticăitul lui de ceas nemţesc, ba chiar cu o anume ticăială de meşteşugar desăvârşit, un copil mare, mereu ştiutor şi sfătos, plin de umor bine strunit.

Daniel şi Viorel. Un fel de Lolek şi Bolek de pe Bega. Scriu despre profesorii lor, despre armată şi ţigări, despre boli, despre soldaţii ruşi, despre câini şi pisici, despre viaţa în stalinism şi socialism, despre serbări şi cenacluri, despre bere şi pompieri, despre babe şi moşi. Bat neobosiţi drumurile Banatului şi străzile Timişoarei sau Lipovei, malurile Timişului sau Mureşului. Iar la sfârşit, după multe peripeţii, cei doi poznaşi găsesc calea de a scoate povestea la liman. Şi atunci ni se dezvăluie, în toată frumuseţea şi bogăţia lui, acel pas de deux minunat: proza pe care o scriu împreună.” Mai multe informații pe pagina cărții, aici: https://humanitas.ro/humanitas/carte/pas-de-deux

 

Comentarii

comentarii