El este profesor de psihiatrie și, din 1983, șeful Catedrei de Psihiatrie a Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara. Membru al Asociației Europene și Mondiale de Psihiatrie și al Comisiilor de Psihopatologie ale Asociației Mondiale și Europene de Psihiatrie (WPA, AEP).
Volumul de față reunește o parte dintre eseurile publicate în ultimul deceniu de reputatul medic psihiatru Mircea Lăzărescu din Timișoara.
Astfel sunt aduse în discuție, în rândurile publicului larg, psihologia și psihopatologia evoluționist-culturală, abordare încă nouă în știința psihologiei ce cartografiază natura umană folosindu-se de mijloace care țin de biologia evoluționistă, neuroștiințe, antropologie, fenomenologie, istoria culturală.
Bazându-se pe cei peste cincizeci de ani de experiență profesională, autorul prezintă și explică mai multe tipuri de tulburări, disfuncții ori atitudini umane catalogate drept aberante, care se impun și ca problematici de ordin antropologic. În plus, cititorul va descoperi un alt înțeles al comportamentelor unor personaje celebre din literatură sau eroi din mitologie, multă vreme explicate ca rezultat al intervenției supranaturale.
Un periplu fascinant, în care îi regăsim pe Stavroghin al lui Dostoievski și pe împăratul Iosif al II‑lea, dar care lămurește și mitul lui Dracula, fascinația ori teama față de magie și vrăjitorie sau apetența pentru rigoare geometrică a lumii romane.
Comentarii
comentarii