Acasă Cultura Cărțile lunii februarie 2020, La Bufnițe Timișoara: Lăptarul, de Anna Burns, și...

Cărțile lunii februarie 2020, La Bufnițe Timișoara: Lăptarul, de Anna Burns, și Prăbușirea, de F. Scott Fitzgerald

619
DISTRIBUIȚI

Librăria La Bufnițe Timișoara a prezentat cărțile lunii februarie 2020. Este vorba de romanul Lăptarul de Anna Burns și F. Scott Fitzgerald, Prăbușirea. Aceste două volume vor fi lansate, în 19 februarie, de la ora 18.30.

Lăptaru, traducere din limba engleză și note de Mihaela Ghiță. Roman recompensat cu Man Booker Prize 2018, National Book Critics, Circle Award și Orwell Prize.

”Un roman cu impact remarcabil încă de la apariţie, Lăptarul impresionează atît prin dimensiunea personală, subiectivă, cît şi prin deschiderea istorică şi originalitatea radicală a vocii care îşi spune povestea.

Naratoarea este o tînără ce se străduieşte să trăiască o viaţă normală într-o epocă tulbure şi într-o comunitate închisă şi temătoare. La un moment dat se vede asaltată de insistenţele unui bărbat mai în vîrstă, numit „lăptarul”, unul dintre liderii grupărilor paramilitare ce luptau pentru desprinderea Irlandei de Nord de Marea Britanie.

Scris din perspectiva unei femei care şi-a trăit adolescenţa în perioada conflictului dintre comunitatea separatistă catolică şi cea protestantă, „loialistă”, susţinută de autorităţile britanice, Lăptarul oferă o imagine tulburătoare a unei societăţi frămîntate. Aici conflictele naţionaliste şi religioase, teama, moartea şi conformismul constituie normalitatea, iar libertatea e mereu o aparenţă. Umorul şi ironia ce se simt în vocea naratoarei conferă un farmec suplimentar unei poveşti în care viaţa cotidiană este marcată de absurdul interdicţiilor, regulilor şi spaimelor.

Despre Fitzgerald:

“Nu poți pretinde că l-ai citit pe Fitzgerald dacă nu ai citit Prăbușirea.” (The New Leader)

“Scinteietor și tragic… Fitzgerald își explică decăderea de la rangul de romancier de prima mînă la cel de scribalau holly-woodian. Rezultatul este un extraordinar studiu de caracter, complet lipsit de rețineri sau musamalizari.” (Time)

“Epuizarea fizică și spirituală a lui Fitzgerald este descrisă scli-pitor, iar eseurile au o franchețe uluitoare.”(The New York Review of Books)

“Începem să înțelegem afecțiunea noastră neobișnuită pentru acest scriitor. El nu avea nici un fel de armură… Plonja direct în inima nesăbuită a tuturor lucrurilor, la fel cum a plonjat în fîntînă arteziană de la Plaza.” (E.L. Doctorow)

“Dureroasă, revelatoare, neprețuită pentru aceia dintre noi că-rora le pasă de artă scrisului.” (The Saturday Review).

Comentarii

comentarii