Acasă Cultura Cărțile lunii iunie, la Humanitas Timișoara: Isus al meu, de Liiceanu, și...

Cărțile lunii iunie, la Humanitas Timișoara: Isus al meu, de Liiceanu, și Călătoria Cilkăi, de Heather Morris

DISTRIBUIȚI

Humanitas Timișoara a ales care sunt cărțile lunii iunie. Este vorba de volumul Isus al meu, scris de Gabriel Liiceanu, și Călătoria Cilkăi, de Heather Morris – cărți pe care nu trebuie să le pierdeți, fiindcă sunt o încântare să le citești.

Despre Isus al meu s-a spus că pentru cititorul evlavios, această carte e scandaloasă. Habotnicul trebuie s-o evite cu orice preț. Ateul nu va fi satisfăcut. Cititorul instalat în certitudini va fi tulburat. În alt secol, ar fi fost socotită eretică și pusă pe foc.

Dar cel ce trăiește paradoxurile și nedumeririle propriei credințe, scepticul și însetatul de cunoaștere, aflați și ei în căutarea unor răspunsuri, se vor regăsi în întrebările presărate de-a lungul acestei călătorii.

„Despre Isus nu știu să spun decât atât: e ființa care a suferit cel mai mult din pricina felului în care arătăm noi, oamenii. I-a păsat de noi ca nimănui pe lume. De aici și încercarea lui de a crea o nouă stare morală a omenirii, de a ne da alt chip interior. Nimeni, vreodată, nu ne-a propus o schimbare din adâncuri de o asemenea anvergură.“, explică Gabriel Liiceanu.

Călătoria Cilkăi, de Heather Morris – traducere și note de Luana Schidu.

Pornind de la întâmplări reale petrecute la Auschwitz-Birkenau și de la mărturii ale prizonierelor din Gulagul sovietic, romanul de față, apărut în Australia, Marea Britanie și S.U.A. în octombrie 2019 și aflat în curs de traducere în peste 40 de țări, continuă povestea Cilkăi Klein din bestsellerul internațional Tatuatorul de la Auschwitz, vândut în aproape  6 000 000 de exemplare.

Cilka are 18 ani când Auschwitzul este eliberat de soldații ruși. Își îngăduie pentru o clipă să creadă că există un viitor și pentru ea, dar în scurt timp ia din nou calea lagărului – de astă dată, dincolo de Cercul Polar, în Gulagul Vorkuta, unde urmează să ispășească o pedeapsă de 15 ani pentru colaborare cu naziștii.

Trecutul este apăsător, amintirile dragi despre familia sa, în loc să-i dea curaj, ajung să o împovăreze, dar refuză să se lase copleșită.

În ciuda condițiilor cumplite din Siberia și a morții care pândește la tot pasul, speranța renaște, hrănită de solidaritate și prietenie, iar Cilka găsește o iubire atât de mare, cum nici n-ar fi îndrăznit să viseze”, explică editorii. Mesajul autoarei adresat cititorilor români (YouTube Humanitas).

Comentarii

comentarii