Acasă Cultura Cărțile lunii iunie la Humanitas Timișoara: Melancolie, de Cărtărescu și Serotonină, de...

Cărțile lunii iunie la Humanitas Timișoara: Melancolie, de Cărtărescu și Serotonină, de Houellebecq

923
DISTRIBUIȚI

Librăria Humanitas Timișoara a stabilit care sunt cărțile lunii iunie 2019. Este vorba de Melancolie, scrisă de Mircea Cărtărescu, și super-romanul Serotonină, autor scriitorul francez Michel Houellebecq -volum care a fost și cartea lunii mai.

Melancolia este un volum compus din trei povestiri – “Punţile”, “Vulpile”, “Pieile” și este una dintre cele mai aşteptate cărţi de către cititorii lui Cărtărescu.

”Ajunse la rond, unde îl aștepta Vasile Singurătate. Coborâse de pe soclul său și levita la o palmă deasupra aleii. În dreptul frunții, al coastelor și-n josul pântecului piatră lui nobilă era spartă. Dar ținea încă la piept o carte, singură scrisă de el vreodată, o carte ilizibilă de piatră. Băiatul se-apropie de soclu și citi inc-o dată inscripția săpată-n aramă: Cum ninge soarta? Își lipi fruntea de ea și-o repetă în gând până cuvintele își pierdură sensul. Apoi se-ndreptă către marele mutilat și-l lua, fără să-l privească, de braț. Porniră-mpreună de-a lungul șinelor de tramvai, lăsându-și în urmă umbrele lungi și subțiri. Stradă era tăcută și pustietatea totală. Drumul n-avea sfârșit. Omul de piatră avea să-l însoțească de-acum toată viață”.

În librării din Timișoara romanul Serotonină a ajuns în 15 mai, apărut la Raftul Denisei, editura Humanitas, în traducerea lui Daniel Nicolescu.

Serotonină poate fi citit ca un roman al dezechilibrelor pe care le produce o lume fără iubire, fără bunătate, fără solidaritate, cu transformări incontrolabile, dar și ca un copleșitor roman al remușcărilor și al regretelor.

Prin Serotonină Michel Houellebecq demonstrează încă o dată că este cronicarul nemilos al declinului societății occidentale din secolul XXI, un scriitor neîmblânzit, dar romantic, incomod, dar indispensabil.

 

 

Comentarii

comentarii