Acasă Actualitate Casa de Cultură ignoră total tradițiile ortodoxe și amână Ruga Timișoarei din...

Casa de Cultură ignoră total tradițiile ortodoxe și amână Ruga Timișoarei din cauza… ploii

DISTRIBUIȚI

Un anunț lapidar, pe Facebook, al Casei de Cultură, din subordinea Primăriei Timișoara, anunță că amână două evenimente-pilon în viața socio-culturală și spirituală a orașului: tradiționala Rugă a Timișoarei și Ziua Minorităților, totul aparent din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Anunțul este însoțit și de o imagine cu o umbrelă în culorile curcubeului, trimitere mai mult decât sugestivă la simbolul unei anumite minorități sexuale.

Chiar dacă există prognoze privind vremea chiar și pe 7-10 zile, e greu de înțeles acuratețea cu care instituția condusă de Camelia Fetița poate să prevadă cum va fi vremea, chiar mai bine chiar decât Institutul Național de Meteorologie.

”Având în vedere că prognoza meteo se anunță nefavorabilă pentru weekendul viitor, reprogramăm Ziua Minorităților și Ruga Timișoarei pe 5-6 octombrie”, este anunțul simplu, fără alte explicații, trimis de Casa de Cultură Timișoara către presă și postat pe Facebook, fără vreo altă explicație.

Problema apare din cauză că Ruga Timișoarei este în mod tradițional legată de sărbătoarea Hramului Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Mai mult, conform DEX, ”ruga este serbarea patronului unei biserici sau mănăstiri”, ceea ce conform supușilor culturali ai primarului Fritz ar presupune că amânarea Rugii înseamnă implicit și amânarea celebrărilor religioase.

Este un nou semn de ignoranță și dispreț față de tradițiile Timișoarei creștin ortodoxe, pe modelul neomarxist “cancel culture” de ștergere a tradiției și identității locale și naționale românești.

Mitropolia Banatului a oferit lămuriri pentru Ziua de Vest. Reprezentanții instituției spun că sărbătorile religioase vor respecta, așa cum e și normal, programul tradițional. “Noi nu putem schimba data unor sărbători religioase în funcție de vreme sau alte condiții. Unul dintre rolurile Bisericii Ortodoxe este tocmai conservarea tradițiilor. Dacă vremea va fi într-adevăr foarte rea, singura activitate care se desfășoară sub cerul liber este Procesiunea cu Sfintele Moaște, care se ține sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 20:30. Toate celelalte activități se țin în interior, deci vremea de afară nu afectează în niciun fel”, ne-a declarat Pr. Consilier Sorin Lungoci de la Mitropolia Banatului. Întregul program religios legat de sărbătorirea Hramului Catedralei Mitropolitane poate fi consultat aici: Hramul catedralei mitropolitane | Mitropolia Banatului | Arhiepiscopia Timişoarei (mitropolia-banatului.ro).

Sâmbătă, 15 septembrie, este programată, de la 9:30, Catedrala Mitropolitană, Sfânta Liturghie Arhierească. În 15 septembrie e hramul Catedralei Mitropolitane, ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș. Iosif cel Nou de la Partoș (n. circa 1568, Raguza Dalmația – d. 1656, Mănăstirea Partoș) este un sfânt român din calendarul creștin-ortodox, sărbătorit pe data de 15 septembrie. El a fost mitropolit al Banatului. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș pe data de 7 octombrie 1956 când moaștele sale au fost aduse din mănăstirea Partoș și așezarea în catedrala mitropolitană din Timișoara. El este considerat acum protectorul Timișoarei. Programul religios al Hramului Catedralei se întinde pe trei zile, începe sâmbătă, când de la ora 20.30 are loc și procesiunea cu Sfintele Moaște, manifestările continuând cu mai multe servicii religioase, duminică și luni.

Devine astfel cel puțin ilogic dar și păgân, gestul celor de la Casa de Cultură a municipiului de a amâna Ruga Timișoarei pentru zilele de 5 și 6 octombrie, atâta timp cât, traditional, ruga înseamnă chiar sărbătorirea patronului spiritual al acestui important lăcaș ortodox, respectiv prăznuirea Sfântului Ierarh Iosif Cel Nou de la Partoș. Însă, administrația USR a Timișoarei, cu girul primarului Fritz, dovedește încă odată că pentru ea nu contează nicio tradiție și nici valorile creștine orotodoxe ale Timișoarei.

Comentarii

comentarii