Acasă Actualitate Casa Maghiara din Timișoara se pregătește pentru Capitala Europeană a Culturii. Ce...

Casa Maghiara din Timișoara se pregătește pentru Capitala Europeană a Culturii. Ce surprize au apărut la restaurarea fațadei

DISTRIBUIȚI

Casa Maghiară – imobil construit după planurile arhitectului Laszlo Szekely în 1930, pentru comunitatea maghiară din oraş, a fost achiziţionată, în 2022, de Asociaţia Bastionul, după un ajutor financiar de 3 milioane de euro din partea Guvernului Ungariei. La scurt timp după ce au intrat în posesia palatului de pe Bulevardul Revoluției, noii proprietari au demarat lucrările de restaurare și reamenajare.

“Sfârșitul anului 2022 ne-a prins cu renovări. Se lucrează atât în interior, cât și în exterior. Deocamdată suntem undeva la 25 la sută. Sperăm ca de Paști să fim undeva la 50 la sută. Reînnoim toată clădirea, avem multe de făcut și e foarte greu cu banii în această perioadă. Trebuie refăcut fiecare birou, fiecare cameră, totul va fi regândit. Ne bucurăm că am putut să cumpărăm și să intrăm din nou în posesia Casei Maghiare”, a declarat Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei la Timișoara, președintele Asociației Bastionul.

Cărămida curățată a devenit deschisă la culoare

În acest moment se lucrează și la restaurarea fațadei Casei Maghiare. Una din misiunile constructorilor este să curețe cărămizile aparente. Iar surprizele nu au lipsit.

“Am avut o surpriză după ce muncitorii au început să curețe cărămizile. Eram obișnuiți cu acea nuanță de roșu închis, dar după intervenție, cărămizile au devenit galbene, acum au o culoare foarte deschisă. Deja știm că acest palat va străluci într-o culoare mult mai veselă”, a mai spus Peter Tamas.  

În același timp, cei de la Asociația Bastionul s-au gândit să dea un nume nou palatului și să denumească câteva încăperi principale după numele unor personalități istorice.

“Cel mai important nume propus de noi este cel al arhitectului Szekely Laszlo, care a construit această casă. A fost unul dintre cei mai importanți arhitecți din Timișoara. Am dori ca această clădire să-i poarte numele. În interior, Săla de bal vream să se poartă numele baronului Ambozy, care a fost foarte activ la Timișoara. O altă sală ar putea să poarte numele matematicianului Bolyai, care a elaborat teoriile lui aici la Timișoara. Avem o încăpere și pentru fostul primar Karoly Kuttle, iar pentru sala de dans, de la subsol, ne-am gândit la Farkas Laci, fostul muzician de la formația Quo Vadis, care a murit într-un tragic accident de mașină”, a mai declarat Peter Tamaș.

La parterul clădirii de lângă Casa Maghiară sunt două spaţii comerciale la stradă, care vor fi amenajate și ele. Acolo se vor vinde vinuri, cărţi şi alte produse ungureşti. La subsol se va amenaja și un restaurant cu specific unguresc.

“Ne pregătim și pentru Capitala Europeană a Culturii. Vrem să se organizeze și aici câteva evenimente frumoase. Vreau să subliniez că această clădire va fi mereu deschisă pentru timișoreni, nu doar pentru maghiari, ci și românilor, germanilor, sârbilor și altora. Dorim să fim împreună cu ceilalți timișoreni”, a mai spus Peter Tamas.

Povestea Casei Maghiare

Casa Maghiară din Timişoara a fost construită în anii 30, din donaţii ale comunităţii maghiare. Aici au funcţionat instituţii culturale, dar a fost şi sediul formaţiunii politice maghiare de la vremea aceea. Clădirea a fost intabulată ca proprietate a Societăţii pe Acţiuni Casa Maghiară, înfiinţată cu acest scop.

Autorităţile comuniste au naţionalizat clădirea, iar imobilul a găzduit, printre altele, Comitetul Orăşenesc al PCR. Apoi, clădirea a fost sediul ziarelor de partid. La subsol a fucționat și tipografia ziarelor Renaşterea Bănăţeană şi Uj Szo.

La începutul anilor ’90, imobilul a fost achiziţionat de Timpress SA, editura cotidianului Renaşterea Bănăţeană deţinută de miliardarul Iosif Constantin Drăgan.

În ultimele decenii, reprezentanţii comunităţii ungurilor din Timişoara au intentat numeroase procese pentru revendicarea Casei Maghiare, dar toate au fost pierdute.

Într-un final, clădirea a ajuns în posesia fraţilor Emil şi Marius Cristescu, care au intenţionat să amenajeze un hotel.

După o lungă perioadă de negocieri, fraţii Cristescu au vândut imobilul Asociaţiei Bastionul, cu 2,3 milioane de euro. De altfel, Asociaţia a reuşit să obţină o finanţare de 3 milioane de euro din partea Guvernului Ungariei pentru această achiziţie.

Comentarii

comentarii