Colegiul Medicilor din Timiş (CMT) a finalizat un proiect unic în România, destinat medicilor care, ajunşi în etapa senectuţii rămân singuri, sunt neputincioşi în faţa unor boli inerente vârstei, au ei înşişi nevoie de ajutor, dar nu au de la cine să-l primească.
Sub conducerea prof. univ. dr. Lazăr Fulger, CMT a construit “Casa Seniorului”, a cărei paternitate îi aparţine reputatului chirurg şi care este un centru complex menit să asiste medicii pensionari rămaşi în izolare faţă de familie, asigurâdu-le în afara confortului şi a îngrijirii, în plus, posibilitatea de a socializa cu vârstnici de aceeaşi profesie.
Pornind de la aforismul potrivit căruia “La bătrâneţe nu doare atât faptul că începi să uiţi, cât doare faptul că eşti uitat de toţi”, dar şi dat faptului că unii vârstnici suferă de izolare şi dificultăţi în îngrijirea cotidiană, cercetările confirmă că izolarea socială agravează declinul cognitiv.
“Medicii pensionari adesea suferă de izolare nu atât din cauza lipsurilor materiale, cât din cauza că sunt fără familie, cum sunt cei care au copiii în străinătate sau au decedat. Curajul de a angaja CMT la această construcţie a fost anunţul din anul 2019, în presă, a programului “Ana Aslan – gROwth, rezidenţe pentru vârstnici”, ajutor nerambursabil de până la 500.000 de euro, pentru construcţia, reabilitarea şi înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice. Programul guvernamental s-a arătat foarte generos. ”Scopul proiectului guvernamental este încurajarea construcţiei de centre private rezidenţiale şi dezvoltarea serviciilor de îngrijire necesare persoanelor vârstnice dependente de cineva, ori a celor cărora familia nu le poate asigura îngrijirea”, spune dr. Lazăr Fulger.
Susţinerea financiară constă în acordarea unui ajutor nerambursabil de până la 500.000 de euro, pentru construcţia, reabilitarea sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice. Pot aplica pentru acordarea acestui ajutor de stat persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, fundaţii şi/sau grupuri fiscale, care vor realiza construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea centrelor rezidenţiale cu standarde adecvate de locuire şi îngrijire a persoanelor vârstnice.
Centrele rezidenţiale pentru vârstnici trebuie să îndeplinească o serie de standarde de capacitate şi condiţii de locuire, care sunt create şi la Casa Seniorului construită de Colegiului Medicilor Timiş la Timişoara: oferă condiţii de cazare adaptate atât persoanelor singure, cât şi pentru două sau trei persoane (garsoniere sau apartamente), asigurându-se 25 mp/persoană. Pentru persoanele vârstnice cu probleme medicale, personalul însoţitor se va asigura de către rezidenţă, dacă medicii consideră că este oportun.
“Autorizaţia de construcţie a fost obţinută la sfârşitul anului 2022. Lucrările au fost uşor amânate până în vara anului 2023, deoarece am vrut să fiu convins de faptul că medicii membri ai CM Timiş înţeleg bine proiectul, anvergura lui socială şi că sunt de acord cu el. Am obţinut această aprobare în urma a două adunări generale şi a mai multor adunări ale Consiliului Judeţean”, a completat prof. Fulger.