Acasă Actualitate Casele de vacanță au distrus Clisura Dunării

Casele de vacanță au distrus Clisura Dunării

DISTRIBUIȚI

Mraconia cazanele dunarii 1024x748Natura a fost învinsă de relațiile celor care și-au ridicat vile și unități de cazare într-unul dintre cele mai frumoase locuri din țară, malul Dunării din apropierea defileului Clisurii Dunării, atrag atenția organizațiile ecologiste, dar și instituțiile statului.

În ultimul raport de activitate, Administrația Parcului Natural Porțile de Fier atrage atenția că așa numitele case de vacanță ridicate pe malul Dunării după anul 2000, în zona Porților de Fier, amenință să distrugă definitiv frumusețea naturii din această zonă. În plus, specii precum cormoranul riscă să dispară din aceste habitate.
Datele sunt confirmate și de membrii organizațiilor ecologiste membre a Coaliției Natura 2000 România.
“În zona Porților de Fier, malul fluviului este plin de vile și pensiuni. Natura a fost distrusă, nu trebuie să se contruiască lângă Dunăre. Sunt zeci și zeci de astfel de construcții în județe ca Mehedinți sau Caraș-Severin. Ca o comparație, pe malul sârbesc, autoritățile de acolo nu au dat voie să se ridice case sau hoteluri în lunca Dunării pentru a proteja natura”, s-au plâns ecologiștii, conform Libertatea.ro.
Conform reprezentanților Parcului Natural Porțile de Fier, vina o poartă autoritățile locale, în special primarii de comune, care au permis în județele amintite ridicarea vilelor care au dus la urbanizarea naturii. S-au eliberat “avize pentru construirea unui număr foarte mare de case de vacanță cea mai mare dintre acestea fiind situare pe malul Dunării în detrimentul habitatelor și peisajelor naturale. Dacă va continua acest fenomen va afecta cele mai valoroase zone, atât de pesisaj, cât și provind protecția diferitelor habitate de floră și faună”, au precizat reprezentanții parcului natural aflat în subordinea Romsilva.
Mai mult, o mare parte dintre aceste construcții nu au alimentarea cu apă și evacuarea deșeurilor în sistem centralizat, iar Dunărea este poluată.
Comuna Eșelnița din județul Mehedinți a ajuns în ultimul deceniu locul preferat al celor care vor să-și ridice un hotel sau o vila somptuoasă. Asta și pentru că în zonă se află Mănăstirea Mraconia (atestată din 1453 și refăcută în 1968), situată pe maul Dunării.
Printre VIP-urile care și-au făcut vilă aici, este și Mihai Stănișoară, fostul ministrul al Apăririi Naționale. Acesta și-a donat anul trecut celor doi copii proprietatea de 351 de mp cu anaexe de 106 mp pe care a terminat de construit în 2011.
De altfel, în majoritatea localităților din Lunca Dunări, între Orșova și Cazanele Mici, zona a fost urbanizată agresiv, așa cum mai atrag atenția ecologiștii.
Teoretic, orice construcție este ilegală în zona ariilor de protecție integrală, conform prevederilor OUG 57/2007, dar foarte multe construcții au aparent autorizații primite înainte de 2007.

 

Comentarii

comentarii