Acasă Actualitate Castelul regal Săvârșin – o istorie de 400 ani cu războaie, revoluții,...

Castelul regal Săvârșin – o istorie de 400 ani cu războaie, revoluții, foc și jaf

DISTRIBUIȚI

„Castelul de la Săvârşin este locul cel mai apropiat sufletului meu pentru că, de fiecare dată, trăiesc sentimentul prezenţei Reginei Elena, care l-a amenajat, l-a îngrijit şi l-a iubit atât de mult. Primul lucru care îmi vine în minte când vorbesc despre Săvârșin este armonia castelului și a parcului.

Proporții frumoase, culori extraordinare, o lumina caldă și plină, spațiu și tihnă. Armonia a fost completată fără îndoială de mâna bunicii mele care a transformat edificiul într-un cămin plăcut și elegant!”, mărturisește Majestatea Sa Margareta a României, în prefața cărții album Povestea Castelului Săvârșin, lansată în mai 2021, în Satul Regal, în prezența unui numeros public venit din întreaga țară.

Prin focul răsculaților lui Horea

Spectaculosul castel de la Săvârșin are o istorie zbuciumată care se întinde pe aproape 400 de ani. Edificiul a fost construit între anii 1650 – 1680 de către familia Forray. În noiembrie 1781, rasculații lui Horea, cărora li s-au alăturat iobagii de pe domeniul Săvârșin, au dat foc castelului cât și bisericii romano – catolice de pe domeniu.

Primul proprietar cert al domeniului Săvârșin a fost baronul András de Forray, născut în anul 1718. El a fost funcționar public în monarhia Habsburgică și a ocupat pozițiile de consilier guvernamental și comisar adjunct de poliție.

Pe 9 noiembrie 1784, conacul a fost incendiat de răsculați, dar focul nu a distrus integral clădirea. Fiul baronului, András de Forray junior, și soția sa Júlia Brunswick de Korompa sunt cei care au ridicat noua clădire a conacului de la Săvârșin. Varianta a doua a castelului a fost construită între anii 1805 și 1816. Tânărul cuplu a construit un edificiu în stil neo-clasic la Săvârșin, iar arhitectul de grădini Heinrich Nebbien a fost rugat să deseneze planurile parcului nou-ridicatei clădiri. Dacă este adevărată mențiunea din unele surse istorice că Ludwig van Beethoven a venit la Săvârșin în anul 1807, atunci marele compozitor nu a putut fi decât musafirul baronului András junior și al soției lui, contesa Júlia.

Comuniștii au confiscat castelul de la Regele Mihai

Varianta de astăzi a clădirii este rezultatul încă unei transformări executate în anul 1905, când a fost adăugat un etaj pe capetele laterale ale castelului (la est și la vest). Aceste lucrări au fost făcute de Károly și Maria Irma.

În 1932, Antoniu Mocioni de Foeni, un respectat și influent personaj al curții regale, cumpără domeniul Săvârșin (castelul, parcul, clădirile adiacente și pădurile). Regele Mihai I cumpără proprietatea la 26 martie 1943 (coincidența face ca 26 martie să fie și ziua de naștere a primei fiice a regelui, Majestatea Sa Margareta, în anul 1949). Regele Mihai și mama sa, Regina Elena, vizitaseră castelul și proprietatea înainte de a deveni proprietari, ca musafiri ai familiei Mocioni, atât la Săvârșin, cât și la Bulci.

Sub directa supraveghere a Reginei-Mamă Elena, castelul este supus unor lucrări de reparații și modernizare în anii 1943-1945. Din decembrie 1947 până la 1 iunie 2001, Familia Regală a fost absentă de la Castelul Săvârșin, care a fost confiscat de regimul comunist. În cei 54 de ani de confiscare, castelul a servit drept spital, școală și reședință de protocol. În cele două decenii de la revenirea pe Domeniul Regal Săvârșin, sub directa conducere a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, castelul, parcul și clădirile de pe domeniu au fost reabilitate aproape în întregime.

”Castelul și parcul de astăzi au, exact ca și în timpul vieții Regelui Mihai, un rol de catalizator, de punct vital în dezvoltarea comunității, de aceea am și făcut timp de atâția ani eforturi să refacem patrimoniul construit și patrimoniul natural. Domeniul Săvârșin este ca tatăl meu, un supraviețuitor.

A trecut printr-o mulțime de războaie, prin revoluții, prin foc și jaf. A rezistat tuturor restriștilor, iar astăzi se înalță de un alb imaculat, iluminând o nouă lume, una care din fericire nu cunoaște niciuna dintre adevăratele întunecimi ale secolelor trecute.

Apoi familia mea este atât de strâns legată de acest loc! Bunica  și tatăl meu, mama și surorile mele, Radu și cu mine, toți îl purtăm în suflet, așa cum nutrești afecțiune pentru ceva care te unește cu celălalt în inimă și în minte…!”, mai mărturisește Majestatea Sa Margareta, în prefața volumului Povestea Castelului Săvârșin.

Începând cu ziua de 10 mai 2021, Satul Regal și Parcul Regal sunt deschise vizitărilor în grupuri ghidate.

 

 

 

Comentarii

comentarii