Acasă Actualitate Cât a plătit Primăria Timișoara pe măști de protecție în anul de...

Cât a plătit Primăria Timișoara pe măști de protecție în anul de pandemie 2020

419
DISTRIBUIȚI

Potrivit unei statistici realizate de InfoCons, primăriile reședință de județ din țară au cheltuit peste 14,6 milioane de lei pentru achiziția a 6 milioane de măști, de la începutul pandemiei până în noiembrie anul trecut.

Potrivit studiului InfoCons – Protecția Consumatorilor, Primăria Timișoara a cumpărat, prin achiziție directă, în perioada martie-noiembrie 2020 un număr de 13.200 de măști de protecție, de patru tipuri, cu sume cuprinse între 0,38 de lei bucata și 4,74 de lei bucata. Prețul mediu/per bucată se ridică la 2,55 lei. În total, pentru 13.200 de măști, administrația a plătit 33.627 lei.

Primăria Municipiului Slatina a cheltuit cel mai mult pentru achiziţia de măşti în perioada martie-noiembrie 2020, cu o sumă totală de aproape 5,8 milioane de lei, în timp ce Primăria Ploieşti a alocat cea mai mică sumă pentru aceste achiziţii, respectiv puţin peste 12.000 de lei, potrivit unui studiu cu privire la cheltuielile Primăriilor reşedinţă de judeţ, realizat de InfoCons și citat de Agerpres.

În topul celor mai mari sume alocate pentru achiziţia de măşti în cele opt luni ale anului trecut se mai află Primăria Municipiului Braşov, cu 1,38 milioane de lei, şi Primăria Municipiului Alba Iulia, cu 838.450 lei.

La polul opus, primăriile care au cheltuit cele mai mici sume pentru achiziţia măştilor sunt Primăria Municipiului Ploieşti- 12.199 lei, Primăria Municipiului Brăila – 14.844 şi Primăria Municipiului Slobozia – 18.062 lei.

Primăria Capitalei a cheltuit 95.000 de lei pentru achiziţia de măşti.

În total, primăriile reşedinţă de judeţ au cheltuit 14,65 milioane de lei în opt luni pentru achiziţia a 6,29 milioane de măşti.

“348.918,39 lei este suma medie cheltuită de fiecare primărie pentru achiziţia de măşti; 2,33 lei este preţul mediu de achiziţie pentru o mască”, precizează Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor – InfoCons.

Cel mai mic preţ de achiziţie a unei măşti chirurgicale a fost de 0,14 lei plătit de Primăria Municipiului Baia Mare, iar cel mai mare de 101,96 lei, pentru o mască de protecţie (mască de gaze cu filtru) achitat de Primăria Municipiului Oradea.

Din punct de vedere al preţului mediu cheltuit per bucată mască, primăriile care au achiziţionat măşti la preţul mediu cel mai mare sunt Primăria Slatina – 7,16 lei, Primăria Arad – 7,02 lei şi Primăria Sfântul Gheorghe – 4,19 lei. Primăriile care au achiziţionat măşti la preţul mediu cel mai mic sunt Primăria Iaşi- 0,24 lei, Primăria Piteşti- 0,56 lei şi Primăria Vaslui – 0,66 lei.

Cel mai mare număr de măşti au fost cumpărate de Primăria Iaşi, respectiv 1,53 milioane de bucăţi, iar cele mai puţine măşti au fost achiziţionate de Primăria Ploieşti – 2.950 bucăţi.

Principalele tipuri de măşti achiziţionate au fost chirurgicale de unică folosinţă, tip FFP1 şi tip FFP2, iar procedura preponderentă de achiziţie aleasă de către primari a fost cea de achiziţie directă, respectiv un procent de 97% din numărul total de achiziţii.

“Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenţi la achiziţionarea acestor produse. Până la urmă, fiecare dintre noi contribuie cu o sumă la achiziţia acestor produse, aşa că ne putem informa, pentru a avea măcar o idee despre sumele cheltuile şi a afla pe ce au fost cheltuite. Suntem plătitori de taxe la stat, deci plătim până la urmă achiziţia acestor produse, care uneori sunt la un preţ prea mare sau prea mic şi trebuie să ştim pentru ce dăm banii”, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

InfoCons – Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Comentarii

comentarii