Acasă Actualitate Câți bani au luat Nicu Covaci pentru concertul de la nunta lui...

Câți bani au luat Nicu Covaci pentru concertul de la nunta lui George Simion. Contractul a fost făcut prin Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni

DISTRIBUIȚI

Nicu Covaci a dezvăluit, pentru Libertatea, tariful pentru care trupa Phoenix a concertat la nunta lui George Simion. Contractul a fost făcut cu o fundație în numele căreia liderul AUR le cerea invitaților donaţii pentru „pentru oamenii necăjiți care nu au posibilitatea de a beneficia de asistență medicală”, susţin jurnaliştii defapt.ro.

Liderul AUR a anunţat că evenimentul de la Măciuca a costat 12.000 de euro, banii provenind din donaţii sau din cadourile de la naşi.

„Preţul nostru este de obicei 10.000 de euro, dar, pentru că am fost convins să ajutăm un spital pentru copii, am lăsat la 8.000 de euro. Negru pe alb, scrie în contract”, a declarat luni Nicu Covaci pentru Libertatea. Artistul a explicat că preţul include şi costurile pentru transport, cazare şi alte cheltuieli pentru organizarea reprezentaţiei.

„Am cântat la o festivitate folclorică românească”, a explicat Nicu Covaci, drept răspuns pentru cei care l-au criticat că a asociat numele formaţiei cu un eveniment politic. Artistul a vorbit despre alegerea de a cânta la nunta lui George Simion şi a Ilincăi Munteanu şi înainte de evenimentul de la Măciuca. „Eu am încheiat un contract cu o fundație pentru un concert în fața a 10.000 de oameni. Nu cânt la nicio nuntă sau înmormântare, eu cânt în fața a 10.000 de oameni pe o scenă, undeva, la un festival. Nu știu ce nuntă e, eu am încheiat un contract și cânt, din asta îmi câștig banii”, a spus vineri, pentru Libertatea, Nicu Covaci.

Fundaţia despre care a vorbit liderul trupei Phoenix este Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, aceeaşi pe care George Simion a indicat-o pentru a primi daruri de nuntă din partea românilor invitaţi la petrecere, scrie publicația defapt.ro, fondată printre alții de jurnaliștii Cătălin Prisacariu și Mircea Marian.

Potrivit site-ului defapt.ro, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni a fost înfiinţată în anul 1999 de Eugen Popescu, care, doi ani mai târziu, a fost angajat, în Guvernul României, ca şef al Departamentului pentru Relaţia cu Românii de peste Hotare. În 2003, structura guvernamentală şi-a schimbat numele în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, similar cu numele fundaţiei înfiinţate de Eugen Popescu. De-a lungul timpului, fundaţia a beneficiat de sprijin financiar de la SNP Petrom, CEC, Banca Comercială Română, Ministerul Informaţiilor Publice, Ministerul Tineretului şi Sportului, potrivit unui articol publicat de Hotnews.ro în anul 2005.

„Toate aceste sponsorizări pentru FNRP au curs una după alta în ultimii patru ani în care Eugen Popescu a lucrat în aparatul guvernamental”, arată jurnaliştii. În ultimii ani, însă, veniturile fundaţiei au scăzut semnificativ. În 2021, FNRP a avut venituri de 75.745 de lei și cheltuieli de 104.102 lei, ceea ce a generat un deficit de 28.357 lei. În anii anteriori lui 2021, încasările au fost chiar mai mici, arată jurnaliştii defapt.ro.

Concertul trupei Phoenix a lui Nicu Covaci a fost criticat de foştii colegi şi colaboratori ai acestora. Josef Kappl, fostul basist al trupei, a transmis că rupe definitiv legăturile cu Phoenix în urma deciziei lui Covaci.

Şi Andrei Ujică, scriitorul care, alături de Şerban Foarţă, a compus versurile pentru formaţia Phoenix în anii 70, a reacţionat public după ce a aflat că piesa „Fie să renască” este imnul partidului AUR. Piesa este de pe albumul „Cantafabule”, lansat în 1977, album la care Andrei Ujică şi-a adus contribuţia.

 

Comentarii

comentarii