Acasă Actualitate Catolicii au aprins prima lumânare de Advent. Coroana vestește apropierea Crăciunului

Catolicii au aprins prima lumânare de Advent. Coroana vestește apropierea Crăciunului

DISTRIBUIȚI

Coroana de advent are o funcție religioasă: ea vestește apropierea Crăciunului, ne pregătește pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, trezește rugăciunea comună, arată că Isus este lumina care învinge întunericul și răul. 

Timpul adventului începe întotdeauna cu o duminică și durează între 22 și 28 de zile, în funcție de ziua în care cade Crăciunul în a patra săptămână a adventului.

Pregătirea spirituală pentru această venire implică reflecția. Cântecul de bucurie Aleluia se cântă în Advent.

Cele patru lumânări marchează cele patru săptămâni ale timpului Adventului. Aprinderea succesivă a lumânărilor indică aproprierea progresivă a Nașterii lui Isus, progresivă victorie a luminii asupra întunericului. De aceea e bine ca aprinderea lor să aibă loc seara, pe întuneric.

Ramurile mereu verzi de brad sau de pin care ornează coroana sunt semnele speranței și ale vieții fără de sfârșit, ale vieții veșnice. Aceste ramuri amintesc de intrarea lui Isus în Ierusalim, primit cu ramuri și salutat ca Rege și Mesia. 

Pentru ornamentarea coroanei se folosesc benzi de hârtie roșie sau violet: roșu sau roz, simbolul iubirii lui Isus; violet, semn al pocăinței și al convertirii pentru a ne pregăti pentru venirea sa.

Fiecare lumânare își are semnificația sa religioasă. Conform tradiției, ele sunt denumite astfel:

Prima, este lumânarea profetului; ea ne invită la speranță. Cu mulți ani înainte de nașterea lui Isus, profeții au vorbit poporului invitându-i să aștepte venirea Domnului și să nu-și piardă speranța.

A doua, este lumânarea Betleemului, cetatea în care s-a născut Mesia, Isus Cristos, Mântuitorul tuturor oamenilor.

A treia, este lumânarea păstorilor, cei care au primit cei dintâi vestea Nașterii Domnului, o veste care le-a umplut inimile de bucurie. La această bucurie suntem invitați să fim părtași cu toții.

A patra este lumânarea îngerilor; ei au adus vestea că Dumnezeu îi iubește pe toți oamenii și datorită acestei iubiri el a decis să se nască între noi.

Prima lumânare din Coroana de Advent a fost aprinsă în toate bisericile romano-catolice din Timișoara.

Comentarii

comentarii