Acasă Actualitate În căutarea martirilor Banatului sau Academia Memoriei Românești de la Timișoara

În căutarea martirilor Banatului sau Academia Memoriei Românești de la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, a avut loc prima ediție a Academiei Memoriei Românești organizată de ASCOR Timișoara, Mitropolia Banatului și Universitatea de Vest din Timișoara, în perioada 4 -10 septembrie, cu tema „Istorii și modele de rezistență anticomunistă”.

Cu acest prilej, tinerii veniți din România, Republica Moldova și diaspora s-au întâlnit cu Ileana Silveanu (fostă deținută politic), cu Horescu Cornel și cu Merceanu Grigore (fii ai unor foști deținuți politic), cu Teodor Stanca (președinte AFDPR Timișoara și fost deținut politic), precum și cu alți invitați. De asemenea, au fost susținute și conferințe tematice, din care amintim: „Despre Memorialul Închisoarea Pitești” – Maria Axinte, „Rugul aprins” – părintele Constantin Jinga, „Viața duhovnicească și rezistența în Duh în închisori” – Părintele Grigorie Benea, „Trăsăturile filosofiei unui regim totalitar” – Claudiu Mesaroș ș.a.

Tema reprezintă o căutare, cu durere, a generației tinere, de modele și momente de curaj și jertfă a marilor eroi din istoria recentă a Banatului și a țării.  Tema este aleasă și ca urmare a declarării anului 2017 ca „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română” de către Sfântul Sinod.  Evenimentul a fost susținut și de Universitatea de Vest din Timișoara. Tinerii participanți la acest eveniment au fost primiți de către Părintele Mitropolit Ioan la reședința mitropolitană, unde au avut posibilitatea să poarte un dialog cu Înaltpreasfinția Sa. Chiriarhul Banatului le-a vorbit tinerilor prezenți despre importanța mărturisirii acestor eroi ai credinței pentru neamul nostru românesc și pentru noi cei de astăzi.

Academia are formatul unei școli de vară, pe parcursul ei fiind organizate ateliere de lucru ce se adresează doar participanților și proiecții de film cu tema rezistenței anticomuniste deschise publicului larg. La Academie au fost prezenți 20 de tineri din România, Republica Moldova și diasporă. Invitații Academiei au fost persoane specializate în domeniul istoriei rezistenței anticomuniste și în evenimentele istorice tangente cu ea. Printre ei s-au numărat profesori universitari, preoți, istorici și foști deținuți politic.

 

 

Comentarii

comentarii