Acas─â Actualitate Cavaleri la Castel

Cavaleri la Castel

447
DISTRIBUIȚI

Castelul Huniade (Muzeul Banatului) a fost, la acest sf├ór┼čit de s─âpt─âm├ón─â, gazda cavalerilor. Unii dintre ei au fost la castel pentru a povesti, al┼úii pentru a deslu┼či tainele Evului Mediu. Castelul Huniade este cea mai veche cl─âdire din ora┼č, odinioar─â re┼čedin┼úa comitelui Ioan Hunyadi ┼či a lui Pavel Chinezu, cetatea unde a copil─ârit regele Matei Corvin – ast─âzi sediul Muzeului Banatului ┼či locul ├«n care a fost organizat evenimentul „Castelul ┼či cavalerii s─âi – din tainele Evului Mediu”.  De┼či deschiderea era programat─â s├ómb─ât─â, pentru ora 11, vizitatorii au sosit cu o or─â mai devreme, fie adu┼či de publicitatea f─âcut─â evenimentului, fie ├«nt├ómpl─âtor, ca ┼či ├«n cazul unor grupuri din str─âin─âtate sau al „locatarilor” Centrului pentru Refugia┼úi, de na┼úionalitate afgan─â, indian─â, iranian─â ┼či alte na┼úii, ce stau temporar la centrul din Timi┼čoara. Muzica medieval─â i.a condus pe vizitatori pe holurile castelului din s─âlile obi┼čnuite de expozi┼úie c─âtre sala festiv─â de la etajul doi, unde se f─âceau ultimele preg─âtiri. Arme medievale ├«mpodobeau pere┼úii, al─âturi de materiale grafice moderne cu teme istorice, flancate de o armur─â complet─â ┼či c├óteva c─âm─â┼či de zale, masa de osp─â┼ú fiind acoperit─â cu catifea ro┼čie, ce ├«┼či ascundea modesta v├órst─â, de secole.

Trei copii au ţinut un concert ad-hoc, de pian

Cu totul neprogramat, un „concert” ad-hoc, sus┼úinut la vechiul pian din sal─â, de trei copii cu v├órste ├«ntre 7 ┼či 9 ani a adunat repede un public numeros. ├Än timp ce p─ârin┼úii lor, colaboratori ai muzeului, f─âceau ultimele preg─âtiri, Jacqueline, Lucas ┼či Fabian, elevi ai ┼×colii de Art─â din Timi┼čoara, sec┼úia pian, au f─âcut ca ├«nc─â ├«nainte de deschiderea festiv─â, sala s─â fie ne├«nc─âp─âtoare. Conducerea Muzeului Banatului a ├«ncercat s─â readuc─â ├«n aten┼úia publicului, ├«ntr-o perioad─â turistic─â, un obiectiv important al Timi┼čoarei – Castelul Huniade ┼či s─â trezeasc─â din nou interesul publicului pentru istorie ┼či o perioad─â din trecut, cea medieval─â, care pentru Timi┼čoara a ├«nsemnat o epoc─â de ├«nflorire. Un eveniment de ├«nceput, ce va aduce, probabil, manifest─âri mult mai ample, ├«n anii ce vor veni. Datorit─â faptului c─â publicul a fost foarte interesat, poate ├«n cur├ónd vom avea ┼či un festival de amploarea celui de la Sighi┼čoara.

Arme, zale, l─âut─â medieval─â cu opt corzi…

Cuv├óntul de deschidere i-a apar┼úinut directorului muzeului, Dan Ciubotaru, iar ├«n program au urmat conferin┼úe interactive ┼či demonstra┼úii sus┼úinute de muzeografi ┼či speciali┼čti: Monica Varga a prezentat, ├«n deschidere, subiectul cavalerismului ┼či tema cavalerilor mesei rotunde, Raul ┼×eptilici a prezentat moneda medieval─â ┼či sistemele monetare folosite ├«n complicatul sistem de schimb, din acei ani.  Kopeczny Zsuzsa a prezentat istoria ├«ngropat─â a castelului Huniade, ilustrat─â de interesantele descoperiri arheologice f─âcute chiar ├«n curtea muzeului. Atmosfera medieval─â a fost completat─â de costumele purtate de organizatori, de concertul de l─âut─â medieval─â cu opt corzi, sus┼úinut de Caius Hera ┼či de prezent─ârile armelor medievale, me┼čterite de Sergiu Gali┼č, ├«n care spectatorii au fost invita┼úi s─â ├«ncerce c─âm─â┼či de zale, coifuri ┼či s─âbii, toate replici fidele ale originalelor aflate ├«n colec┼úia Muzeului Banatului, dar ┼či s─â admire piesele originale.

„St─âp├ónitorii castelului – legendele cet─â┼úii Timi┼čoara”

Seara au fost prezentate, ├«n premier─â, episoadele unei serii de documentare realizate de Radio Timi┼čoara, ├«n colaborare cu Muzeul Banatului – „St─âp├ónitorii castelului – legendele cet─â┼úii Timi┼čoara” – reprezint─â ilustrarea video a episoadelor istorice despre trecutul uitat al urbei de pe Bega, prezentate la Radio Timi┼čoara. Acest material documentar reprezint─â continuarea seriei „Legendele Banatului”, lansate cu ocazia t├órgului Gaudeamus. Seara, surpriza organizatorilor a fost serata medieval─â, cu muzic─â ┼či dansuri uitate ┼či meniu inspirat din tradi┼úia Evului Mediu.  B─âtr├óna mas─â a fost din nou ├«ntins─â, pentru osp─âtarea musafirilor ce au venit la muzeu…
 

Comentarii

comentarii