Acasă Actualitate Cavaleri la Castel

Cavaleri la Castel

DISTRIBUIȚI

Castelul Huniade (Muzeul Banatului) a fost, la acest sfârşit de săptămână, gazda cavalerilor. Unii dintre ei au fost la castel pentru a povesti, alţii pentru a desluşi tainele Evului Mediu. Castelul Huniade este cea mai veche clădire din oraş, odinioară reşedinţa comitelui Ioan Hunyadi şi a lui Pavel Chinezu, cetatea unde a copilărit regele Matei Corvin – astăzi sediul Muzeului Banatului şi locul în care a fost organizat evenimentul „Castelul şi cavalerii săi – din tainele Evului Mediu”.  Deşi deschiderea era programată sâmbătă, pentru ora 11, vizitatorii au sosit cu o oră mai devreme, fie aduşi de publicitatea făcută evenimentului, fie întâmplător, ca şi în cazul unor grupuri din străinătate sau al „locatarilor” Centrului pentru Refugiaţi, de naţionalitate afgană, indiană, iraniană şi alte naţii, ce stau temporar la centrul din Timişoara. Muzica medievală i.a condus pe vizitatori pe holurile castelului din sălile obişnuite de expoziţie către sala festivă de la etajul doi, unde se făceau ultimele pregătiri. Arme medievale împodobeau pereţii, alături de materiale grafice moderne cu teme istorice, flancate de o armură completă şi câteva cămăşi de zale, masa de ospăţ fiind acoperită cu catifea roşie, ce îşi ascundea modesta vârstă, de secole.

Trei copii au ţinut un concert ad-hoc, de pian

Cu totul neprogramat, un „concert” ad-hoc, susţinut la vechiul pian din sală, de trei copii cu vârste între 7 şi 9 ani a adunat repede un public numeros. În timp ce părinţii lor, colaboratori ai muzeului, făceau ultimele pregătiri, Jacqueline, Lucas şi Fabian, elevi ai Şcolii de Artă din Timişoara, secţia pian, au făcut ca încă înainte de deschiderea festivă, sala să fie neîncăpătoare. Conducerea Muzeului Banatului a încercat să readucă în atenţia publicului, într-o perioadă turistică, un obiectiv important al Timişoarei – Castelul Huniade şi să trezească din nou interesul publicului pentru istorie şi o perioadă din trecut, cea medievală, care pentru Timişoara a însemnat o epocă de înflorire. Un eveniment de început, ce va aduce, probabil, manifestări mult mai ample, în anii ce vor veni. Datorită faptului că publicul a fost foarte interesat, poate în curând vom avea şi un festival de amploarea celui de la Sighişoara.

Arme, zale, lăută medievală cu opt corzi…

Cuvântul de deschidere i-a aparţinut directorului muzeului, Dan Ciubotaru, iar în program au urmat conferinţe interactive şi demonstraţii susţinute de muzeografi şi specialişti: Monica Varga a prezentat, în deschidere, subiectul cavalerismului şi tema cavalerilor mesei rotunde, Raul Şeptilici a prezentat moneda medievală şi sistemele monetare folosite în complicatul sistem de schimb, din acei ani.  Kopeczny Zsuzsa a prezentat istoria îngropată a castelului Huniade, ilustrată de interesantele descoperiri arheologice făcute chiar în curtea muzeului. Atmosfera medievală a fost completată de costumele purtate de organizatori, de concertul de lăută medievală cu opt corzi, susţinut de Caius Hera şi de prezentările armelor medievale, meşterite de Sergiu Galiş, în care spectatorii au fost invitaţi să încerce cămăşi de zale, coifuri şi săbii, toate replici fidele ale originalelor aflate în colecţia Muzeului Banatului, dar şi să admire piesele originale.

„Stăpânitorii castelului – legendele cetăţii Timişoara”

Seara au fost prezentate, în premieră, episoadele unei serii de documentare realizate de Radio Timişoara, în colaborare cu Muzeul Banatului – „Stăpânitorii castelului – legendele cetăţii Timişoara” – reprezintă ilustrarea video a episoadelor istorice despre trecutul uitat al urbei de pe Bega, prezentate la Radio Timişoara. Acest material documentar reprezintă continuarea seriei „Legendele Banatului”, lansate cu ocazia târgului Gaudeamus. Seara, surpriza organizatorilor a fost serata medievală, cu muzică şi dansuri uitate şi meniu inspirat din tradiţia Evului Mediu.  Bătrâna masă a fost din nou întinsă, pentru ospătarea musafirilor ce au venit la muzeu…
 

Comentarii

comentarii